Istraživanje: Maske ne mogu potpuno da eliminišu rizik od zaraze koronom

24.10.2020

Japanski istraživači su dokazali da maske mogu da pruže zaštitu od čestica korona virusa u vazduhu, ali čak ni maske profesionalnog kvaliteta ne mogu potpuno eliminisati rizik od zaraze.

Foto ( c) pixabay

Kako prenosi Hina, naučnici sa Unverziteta u Tokiju izgradili su sigurnu komoru s glavama lutaka okrenutima jedna prema drugoj.

Jedna glava, opremljena raspršivačem, simulirala je kašljanje i izbacila stvarne čestice korona virusa. Druga je oponašala prirodno disanje s komorom za prikupljanje virusa koji prolaze kroz disajni put. Pamučna maska smanjuje primanje virusa do 40 odsto u odnosu na situaciju kad maske uopšte nema.

Medicinska maska N95, koju koriste medicinski stručnjaci, zaustavlja čestice virusa do 90 odsto. Međutim, čak i kad je maska N95 u potpunosti priljubljena za lice, neke čestice virusa uspeju da se uvuku. Kad je maska stavljena na glavu lutke koja kašlje, pamučne i hirurške maske blokiraju više od 50 odsto čestica virusa.

“Sinergijski učinak nastao je u situaciji kada su maske imali i primatelj virusa i raspršivač virusa”, napisali su istraživači u studiji objavljenoj u sredu.

Sve je veće slaganje među zdravstvenim stručnjacima da se virus Kovid-19 može širiti vazduhom. Američki Centri za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC) revidirali su ovog meseca svoje smernice rekavši da patogene čestice mogu satima ostati u vazduhu. Druga drupa japanskih istraživača pokazala je, uz pomoć superkompjuterskih simulacija, da vlažnost vazduha znatno utiče na to kako se virusne čestice šire vazduhom.

Najmanje čestice kojima se virus može preneti, aerosoli, mogu plutati u vazduhu više minuta ili sati, u zavisnosti od provetravanja prostora. U prostoriji sa slabom ventilacijom moguća je akumulacija tih čestica. Ona je, na primer, moguća i u uskom prostoru između dve zgrade gde nema cirkulacije vazduha.

Vreme provedeno u blizini zaražene osobe ključan je faktor. Sekunda nije dovoljna za zarazu, verovatno se ipak radi o najmanje nekoliko minuta.

“Nema dokaza ni da se virus korona prenosi mimoilaženjem ljudi na otvorenom”, zaključila je grupa naučnika koja je radila na jednom drugom istraživanju. Ali u teoriji je i to moguće.

“Kad prolazimo kraj ljudi, moguće je pokupiti dašak njihovog izdaha. Rizik je vrlo nizak, ali iz načela opreznosti maska ne može da šteti”,  kažu američki stručnjaci.

Previše je varijabli da bi se mogao izračunati koliki je tačno rizik zaraze na trotoaru ili u parku. To zavisi od vetra, ali i od sunčevog ultraljubičastog zračenja koje deaktivira virus.

Sve upućuje na to da je rizik mali, ali maske su i dalje najdelotvornija sigurnosna strategija.

*Dozvoljeno je preuzimanje teksta ili delova teksta, ali uz obavezno navođenje izvora i obavezno postavljanje linka ka portalu www.dijaspora.tv

Prijava za Newsletter

Prijavite se na našu Newsletter adresu i budite u toku sa značajnim temama i dešavanjima u dijaspori

Prijava