Zajednički koncert u Beču: AKUD “Lola” i SKC “Mokranjac”

27.10.2019

Stevan Mokranjac iz Beča, jedno od najuspešnijih društava u dijaspori, organizuje zajednički celovečernji koncert na kome će zajedno nastupiti sa članovima najvećeg akademskog kulturno-umetničko društva (AKUD) “Ivo Lola Ribar“ iz Beograda.

(c) Fb AKUD "Lola"

Svi ljubitelji folklora u Beču i okolini, imaće jedinstvenu priliku da dožive koncert akademskog kulturno-umetničko društva “Lola”, društva koje već više od sedam decenija kao ambasador kulture, Srbiju, predstavlja u svetu i koje je posle nacionalnog ansambla Kolo najuspešnije u ovom domenu. Zajedno sa “Lolom” nastupaće i domaćini SKC “Stevan Mokranjac” , a posetioce očekuje jedinstven i bogat kulturno-umetnički program.

U organizaciji Srpskog kulturnog centra Stevan Mokranjac  u Beču će nastupiti članovi najvećeg akademskog kulturno-umetničko društva (AKUD) “Ivo Lola Ribar“ iz Beograda. Ljubitelji vrhunskog folklora imaće jedinstvenu priliku da uživo odgledaju zajednički celovečernji koncert amsambla  “Lola”, jednog od najuspešnijih folklornih ansambala iz Srbije, i ansambla Stevan Mokranjac, četvrostrukog prvaka Evrope u folkloru i  jednog od najuspešnijih društava u dijaspori.

Zajednički celovečernji koncert dva renomirana ansambla AKUD “Lola” i SKC “Mokranjac” biće pravi folklorni spektakl koji će posetioce, pesmom i igrom, voditi kroz sve krajeve Srbije.

Veliki jesenji koncert pod nazivom “Trag prošlosti” održaće se u subotu 2. novembra 2019. godine  u koncertnoj sali Burg Perchtoldsdorf (na adresi Marktplatz, 2380 Perchtoldsdorf), sa početkom  u 19:30 časova.

Detaljnije informacije i rezervacije mogu se dobiti putem broja telefona +4369911435271 i e-mail adrese  office@kud-stevanmokranjac-wien.at

Akademsko kulturno-umetničko društvo „Ivo LOLA Ribar“, nekada Omladinsko kulturno-umetničko društvo, ima tradiciju koja traje skoro punih sedam decenija. Nastalo u vremenu kada je još uvek plamteo nemilosrdni Drugi svetski rat (1944.), a u Srbiji i Jugoslaviji u jeku bio građanski oružani sukob. Sekcije su se osnivale jedna za drugom: od hora (najstarije sekcije društva) preko ansambla narodnih igara i pesama (folklora), narodnog orkestra, amaterskog pozorišta (teatra „Komarac“ i „Levo“), simfonijskog orkestra (nedavno obnovljenog kroz „Lolu klasik“) do nekih vremenom nestalih i nepravedno zaboravljenih sekcija: literarne, likovne, baletskog ansambla, zabavnog orkestra.
Danas je „Ivo LOLA Ribar“ svojevrsna ustanova kulture, sačinjena od skoro 2000 entuzijasta, koji baštine i nastavljaju dela prestižnih umetnika koji su prošli kroz društvo.

Srpski kulturni centar Stevan Mokranjac iz Beča, jedno od najuspešnijih društava u dijaspori, prošle godine je svečanim koncertom „Naša magija“,  proslavilo 20 godina uspešnog rada. Jedno je od najtrofejnijih folklornih ansambala u dijaspori.

Koreograf  Milorad Runjo ponosan je na svoje igrača iz SKC „Stevan Mokranjac“, čiji je izvođački ansambl još jednom pobedio na Smotri kulturno-umetničkog stvaralaštva u Austriji,  izvodeći  koreogafiju  „Vodeničarska noć“ iz Bosilegradskog Krajišta.

SKC „Stevan Mokranjac“, na čelu sa upravom kluba i umetničkim rukovodiocem Miloradom Runjom , neguje kvalitetnu igra pod stručnim vodstvom, profesionalni rad, upornost i pre svega ljubav prema srpskom folkloru. Sve ovo i još mnogo toga, dovelo  je ovo bečko društvo na tron četvrostrukog prvaka Evrope.

 

 

*Dozvoljeno je preuzimanje teksta ili delova teksta, ali uz obavezno navođenje izvora i obavezno postavljanje linka ka portalu www.dijaspora.tv

Prijava za Newsletter

Prijavite se na našu Newsletter adresu i budite u toku sa značajnim temama i dešavanjima u dijaspori

Prijava