Turizam u Beču: Oporavak od Korone tek od 2021. godine

24.04.2020

Beč je proteklih godina oborao rekorde u turizmu, a gosti iz celog sveta hrlili su u austrijsku prestonicu. Ove godine, zbog situacije sa Korona virusom, turizam beleži velike gubitke.

(c) pixabay

Pandemija Korona virusa drastično se odrazila i na turistički Beč. Broj noćenja u martu bio je manji za 72,5 odsto, a u celom prvom kvartalu manji za 23 odsto u poređenju sa 2019. godinom.

Nakon brojnih uspešnih godina, sektor turizma u Beču prvi put se suočava s velikim minusima. Najviše su pogođeni nedolascima iz standardnih zemalja, kao što su Italija ili Kina odakle je u martu bilo 92 odsto manje gostiju. Popunjenost smeštajnih kapaciteta iznosila je svega 22 odsto soba.

Kako će se turizam razvijati u narednim mjesecima, zavisi od otvaranja granica. U protekloj godini od 17,6 miliona noćenja u Beču 83 odsto činili su gosti iz inostranstva, tako da domaći gosti ne može pokriti gubitke.

Turistička organizacija Grada Beča “WienTourismus” tek od 2021. godine računa s oporavkom. Naglašavaju da je sada najbitnije osigurati dobre avio linije u budućnosti jer tri četvrtine učesnika raznih kongresa i skoro polovina turista u Beč dolazi avionom. Gusta mreža direktnih letova je preduslov za uspešan privredni centar. Turistička zajednica pozdravlja najavu Grada Beča o izgradnji nove centralne autobuske stanice za međunarodni saobraćaj što će osigurati i nova radna mesta i dodatnu dinamiku u fazi oporavka evropskog turizma.

Važan stub gradskog turizma čine manifestacije koje će najmanje do kraja augusta biti pod restrikcijama. Nemogućnost održavanja velikih manifestacija najviše pogađa kulturu, sport i kongresni turizam.

Iako se sve glasnije priče o realnoj šansi za otvaranje granice prema Nemačkoj, kao i i ostalim državama koje su uspele da se izbore s Korona virusom, ovogodišnja turistička sezona u Austriji se ipak oslanja na domaće turiste.

Austrijski premijer Sebastian Kurz još ranije je izjavio da bi stanovnici Austrije trebali razmišljati o letovanju u svojoj zemlji kako bi pomogli ekonomiji. Međutim,  bez stranih turista gubici u privredi su veliki, i trebaće vremena da se turizam vrati u normalu.

 

PROČITAJTE I NAJNOVIJE VESTI – NASLOVNA OVDE

 

NOVO U AUSTRIJI! Onlajn knjižara! Više od 40.000 naslova na srpskom jeziku! Kliknite na baner ispod i uplovite u carstvo knjiga!

 

PROČITAJTE JOŠ I OVO: 

Jezera u Austriji: Popularna destinacija za domaće i strane turiste

 

Spoj luksuza i prirode: Glampovanje je sve popularnije među turistima

Vienna City Card: Beč ima karticu za turiste sa brojnim pogodnostima

Salzburg na listi najzanimljivijih gradova za putovanja u 2020

 

*Dozvoljeno je preuzimanje teksta ili delova teksta, ali uz obavezno navođenje izvora i obavezno postavljanje linka ka portalu www.dijaspora.tv

Prijava za Newsletter

Prijavite se na našu Newsletter adresu i budite u toku sa značajnim temama i dešavanjima u dijaspori

Prijava