MQ Libelle: Beč dobio novi umetnički prostor sa spektakularnim pogledom

14.09.2020

MQ Libelle je od 4. septembra  2020. godine otvoren za sve posetioce i to potpuno besplatno, svakog dana od 10:00 do 22:00 sata.

Foto © O&O Baukunst

Na krovu muzeja Leopold u sklopu kompleksa MuseumsQuartier napravljen je novi prostor za umetničke i kulturne aktivnosti koji ujedno služi i za druženje i opuštanje.

U središtu austrijske prestolnice smešten je poznati MuseumsQuartier – jedan od najvećih muzejskih kompleksa na svetu. Prostire se na površini od približno 90.000 kvadratnih metara, a obuhvata oko 60 kulturnih ustanova. Osim bogate kulturne ponude posetiteljima su na raspolaganju  restorani, kafići i trgovine, a u pauzi između razgledanja muzeja mogu se, na primer, odmoriti i na popularnim ležaljkama u sklopu kompleksa.

Kombinacija savremene muzejske arhitekture i zgrada koje datiraju iz 18. i 19. veka, kao i prostora za umetnost i druženje stvara jedinstveni doživljaj što  MuseumsQuartier čini popularnim mestom za građane Beča, kao i za turiste iz celog svijeta.

Ove godine je prvi put od njegovog otvaranja 2001. godine,  došlo do značajnijeg proširenja areala bečkog kompleksa MuseumsQuartier.

Naime, on je sada bogatiji za još jedan prostor za umetničke i kulturne aktivnosti koji će ujedno služiti i za druženje i opuštanje.

Na krovu muzeja Leopold izgrađena je konstrukcija zanimljivog dizajna sa velikom  terasom s koje se pruža spektakularan pogled na austrijsku metropolu – takozvana MQ Libelle. Od 4. septembra  2020. godine otvorena je za sve posetioce, i to potpuno besplatno svakog dana od 10:00 do 22:00 sata.

Arhitektonski dragulj u obliku vilinog konjića nastao je prema dizajnu austrijskog arhitekte Lauridsa Ortnera koji je sa svojim bratom Manfredom još 80-tih i 90-tih godina dizajnirao neke velike zgrade unutar ovog kompleksa poput kulturne ustanove Kunsthalle, muzeja savremene umetnosti Mumok i već spomenutog muzeja Leopold.

Sam naziv (reč „Libelle” na nemačkom znači vilin konjić) odabran je upravo zbog oblika i lagane i prozračne konstrukcije koja deluje kao da lebdi. Staklenu fasadu na velikoj terasi kreirala je austrijska umetnica Eva Schlegel, a upotpunjuju je svetlosne instalacije prstenastog oblika austrijske umetnice Brigitte Kowanz.

Najnoviji kulturni prostor u MuseumsQuartieru trebao je biti otvoren još u aprilu ove godine, ali se zbog izbijanja epidemije korona virusa njegovo otvaranje pomerilo za septembar.

 

*Dozvoljeno je preuzimanje teksta ili delova teksta, ali uz obavezno navođenje izvora i obavezno postavljanje linka ka portalu www.dijaspora.tv

Prijava za Newsletter

Prijavite se na našu Newsletter adresu i budite u toku sa značajnim temama i dešavanjima u dijaspori

Prijava