Parkiralište pored bečke pijace Naschmarkt postaje zelena oaza

27.04.2021

Grad Beč poziva svoje građane da učestviju u rekonstrukciji parkirališta u neposrednoj blizini Naschmarkta. U okviru novog projekta trebao bi se smanjiti uticaj jednog od najvećih toplotnih ostrva u srcu austrijske prestolnice.

Foto © PID / Christian Fürthner: Bezirksvorsteherin Silvia Jankovic, Planungsstadträtin Ulli Sima und Bezirksvorsteher Markus Rumelhart

Parkiralište u neposrednoj blizini omiljene bečke pijace Naschmarkt je ne samo velika asfaltirana površina, nego i jedan od najvećih toplotnih ostrva u gradu, a time i veliki problem za samu klimu grada. Upravo je ta činjenica podstakla članicu gradskog ministarsrva za urbanizam i inovacije Ulli Simu da pozove sugrađane kako bi svojim idejama učestvovali u budućem izgledu parkirališta.

“Cilj je da dobijemo novo mesto s puno hlada i zelenila, na kojem će svi posetioci rado boraviti”, kaže Sima.

Glavni deo projekta je usmeren na izgradnju krovne konstrukcije koja bi leti pružala dovoljno hlada i tako postala novo privlačno središte šestog gradskog okruga Mariahilf. Natkrivena površina nastavljala bi se na poznati Naschmarkt i nudila bi prvenstveno sezonske proizvode iz Beča i okoline, a imala bi i druge regionalne i moderne gastronomske proizvode u ponudi.

Prvo se pitaju sugrađani a onda sledi evropski konkurs za oblikovanje nove javne površine

Građani Beča pozvani su da učestvuju u otvorenom dijalogu i tako stvore osnovu za najbolje rešenje za rekonstrukciju parkirališta. Biće prikupljena očekivanja i ideje građana, a istovremeno će se raspravljati o posledicama koje takav projekt može imati. Poseban poziv za učešće i molbu za povratnom informacijom u vezi sa samim projektom dobiće građani koji stanuju u blizini parkirališta. Oni i svi ostale Bečlije  mogu učestvovati u oblikovanju nove javne površine sve do jula 2021. godine i to putem digitalne platforme i društvenih mreža.

Na jesen će se odrćati i evropski konkurs a  sve će se odvijati uz nadzor bečke gradske službe za arhitekturu i urbanizam (MA 19). Naschmarkt kao i samo parkiralište nalaze na području pod zaštitom spomenika kulture i prirode.

Ozelenjeni krov i fotonaponski sistem

Ako to bude tehnički izvedljivo, krovpijace bi trebao biti ozelenjen i na njemu bi se trebao postaviti fotonaponski sistem koji bi bio najveći te vrste u središtu grada. Brojni sistemi za rashlađivanje i mere ozelenjavanja trebali bi doprineti smanjenju uticaja toplotno ostrvo te pružiti ugodan boravak na novoj pijaci  i površinama oko nje.

Popularni buvljak koji se nalazi na tom delu parkirališta i koji od 1977. godine svake subote privuče oko 20.000 posezioca  ostaće  očuvan u okviru u novog urbanističkog projekta.

U borbi protiv klimatskih promena vrlo je važno i očuvanje visokog kvaliteta života građana. Ogromne asfaltirane površine poput parkirališta u blizini Naschmarkta doprinose povećanju temperature, pa vrućina u gradu postaje nepodnošljiva. Upravo zbog toga je važno da natkrivena pijaca i okolne površine stvore još jedno mesto u gradu koje nije direktno izloženo suncu.

*Dozvoljeno je preuzimanje teksta ili delova teksta, ali uz obavezno navođenje izvora i obavezno postavljanje linka ka portalu www.dijaspora.tv

Prijava za Newsletter

Prijavite se na našu Newsletter adresu i budite u toku sa značajnim temama i dešavanjima u dijaspori

Prijava