Sve se pretvara u Noć veštica: Večeras je Helloween!

31.10.2018

Noć veštica i veče uoči katoličkog dana Svih svetih, popularan pod imenom Halloween, obeležiće se večeras raznim vidovima zabave. Izrezbarena bundeva i kostimi, nalik na one iz horor filmova, u ovoj noću su nezaobilazni.

Jedan od razloga zbog čega se obeležava Noć veštica objašnjava da su još Kelti smatrali da je 1. novembar zapravo početak nove kalendarske godine, a proslavu u noći pre, posvećivali su bogu Sunca i gospodaru smrti.

Rimljani su kasnije u “Noći veštica” gasili vatre u ognjištima i verovali da mrtvi dolaze na ovaj svet. Tim povodom su različito povrće, koje su prethodno izdubili, ostavljali na svojim kućnim pragovima kako bi oterali umrle. Sada je to najčešće bundeva, koju je ostatak sveta prihvatio od Amerikanaca.

U 8. veku, papa Grgur treći je odredio da se 1. novembar obeležava kao Dan svih svetaca i mučenika, a kombinacijom ove i keltske tradicije, nastao je praznik “Noć veštica” kakvog i danas poznajemo.

Moderno izdanje Halowen-a

Ovom prazniku se posebno raduju deca jer im je ovo dobra prilika za slatkiše koje će dobiti od rodbine i komšija zaštrašujući ih svojim maskama i lupajući im na vrata domova.

Ovo je datum kojem se raduju i trgovci koji zadovoljno trljaju ruke jer će prodati veliki broj maski i kostima, kao i ostalih rekvizita potrebnih za moderan način obeležavanja praznika Noć veštica.

Zanimljivo je koliko energije i novca ljudi, na primer u Americi, ulažu u maske i opremanje kuće. Senzori na vratima koji aktiviraju muziku iz horor filmova i prave dimne zavese, projektovanje očiju na prozorima, tako da kuće izgledaju žive, i još brojne horor atrakcije podigli su Halloween na sam vrh praznika koji donose astronomsku zaradu.

Mnoge televizije u ovoj noći Halloween-a emituju horor filmove. Finalne proslave praznika  Noć veštica odvijaju  se u noćnim klubovima u koje će Halloween biti obeležen s različitim muzičkim žanrovima i maskama.
Možda Vam se svidi jedna od kreacija profesionalnih šminkera za Noć veštica  ! Pokušajte i sami , zašto da ne?!

*Dozvoljeno je preuzimanje teksta ili delova teksta, ali uz obavezno navođenje izvora i obavezno postavljanje linka ka portalu www.dijaspora.tv

Prijava za Newsletter

Prijavite se na našu Newsletter adresu i budite u toku sa značajnim temama i dešavanjima u dijaspori

Prijava