Zimsko računanje vremena: Pomeramo satove možda poslednji put!

26.10.2018

U nedelju, 28. oktobra 2018. godine, u ranim jutarnjim časovima, satovi se prebacuju na zimsko računanje vremena.

 
U ranim jutarnjim satima, 28. oktobra 2018., odnosno poslednjeg vikenda u oktobru, izvršiće se pomeranje kazaljki na satu i počinje zimsko računanje vremena. Naime, u 3.00 sata kazaljke se pomeraju za jedan sat unazad – na 2.00 sata.

Inače, ovo bi mogli biti jedno od poslednjih pomeranja časovnika zbog letnjeg i zimskog računanja vremena, jer je Evropska komisija predložila da se takvo polugodišnje pomerenje sata ukine.  Ukoliko taj predlog izglasaju Evropski parlament i Savet Evrope, sat će poslednji put biti pomeren najkasnije 31. marta 2019. godine , odnosno 27. oktobra naredne godine.

Prema predlogu Evropske komisije , svaka zemlja članica EU bi trebalo da odluči da li će ostati u zimskom ili letnjem režimu računanju vremena i to do aprila 2019. godine.

Prema istraživanjima čak 84 odsto građana EU podržava ukidanje letnjeg i zimskog računanja vremena.

Letnje računanje vremena je uvedeno u Evropi 1973. godine u jeku naftne krize sa ciljem da se ostvari ušteda u energiji. Pomeranjem vremena trebalo je da se dobije jedan sat više dnevne svetlosti za privredu i domaćinstva. Francuska je napravila prvi korak, a Austrija se pridružila tek 1979. godine.
Do ujednačavanja različitih propisa u Evropskoj uniji oko uvođenja letnjeg računanja vremena došlo je 1994. godine.  Od tada, jedinstveno letnje računanje vremena važi u svim zemljama članicama EU, ali i šire, recimo na Zapadnom Balkanu.

Danas se letnje računanje vremena praktikuje u oko 70 zemalja, pre svega na severnoj polulopti zemljine kugle.

*Dozvoljeno je preuzimanje teksta ili delova teksta, ali uz obavezno navođenje izvora i obavezno postavljanje linka ka portalu www.dijaspora.tv

Prijava za Newsletter

Prijavite se na našu Newsletter adresu i budite u toku sa značajnim temama i dešavanjima u dijaspori

Prijava