Zdravstvena kartica u Austriji: Nova E-Card sa fotografijom

19.11.2018

Kartica austrijskog zdravstvenog osiguranja E-Card uskoro će dobiti nove funkcije, ali i izgled. Naime, na kartici će se nalaziti i fotografija osiguranika.

Foto (c) chipkarte.at

Nova zdravstvena kartica austrijskog osiguranja E-Card,  za 8,8 miliona stanovnika Austrije biće zamenjene do sledeće godine na jesen. Najveća novost je da će sve zdravstvene kartice biti sa crno-belom fotografijom osiguranika. Do ove novine je došlo kako bi se stalo na put krivom korišćenju zdravstvene kartice, to jest, da ne bi neka druga osoba sa tuđom karticom odlazila kod lekara i na lečenje, na račun austrijskog osiguranja.

Troškovi zamene zdravstvenih kartica za sve građane Austrije iznose 12 miliona evra, a polovinu troškova će platiti država.

Inače, procedura će biti sledeća: ko poseduje novu digitalnu vozačku dozvolu u Austriji ili digitalni austrijski pasoš, fotografija će automatski biti preuzeta i za zdravstvenu karticu E-Card. Ostalih 1,6 miliona osiguranika koji nemaju digitalnu vozačku dozvolu i pasoš, u narednom periodu dobiće instrukcije za dobijanje nove zdravstvene kartice sa fotografijom. Za osobe mlađe od 14 godina, ne važi pravilo obavezne fotografije na kartici.

 

Nova E-Card: Sigurnija i sa više funkcija

Zdravstvena kartica E-Card se optički neće mnogo razlikovati od dosadašnje, osim dodatne fotografije, ali će biti dodatno ojačana i imaće par novih funkcija koje će pacijentima pružiti dodatnu sigurnost.

Određeni delovi, kao na primer, logo osiguranja, biće vidljivi samo pod UV lampom. Takozvana “iris štampa” je još jedan vid zaštite od kopiranja, kao i mikro- tekst koji će biti svuda ispisan.

Obavezna fotografija će biti crno-bele boje, sa laserskom gravurom, čime se dodatno osigurava falsifikovanje kartice,  a veličina fotografije je ista kao i na svim ostalim ličnim dokumentima u Austriji. 

Svi oni  koji nisu u datoteci fotografija i nemaju digitalna lična dokumenta, a svoju fotografiju ne donesu u određenom roku, 2020. godine,  više neće moći da koriste svoju zdravstvenu karticu i zdravstveno osiguranje u Austriji.

Zahvaljujući plavoj poleđini, E-Card je ujedno i Evropska karta zdravstenog osiguranja (Europäische Krankenversicherungskarte – EKVK), tako da ste zdravstveno osigurani i tokom boravka u određenim stranim zemljama. Trebate samo proveriti da li su sva polja popunjena na plavoj poleđini i ukoliko nisu obratiti se nadležnom zdravstvenom osiguranju.

 

*Dozvoljeno je preuzimanje teksta ili delova teksta, ali uz obavezno navođenje izvora i obavezno postavljanje linka ka portalu www.dijaspora.tv

Prijava za Newsletter

Prijavite se na našu Newsletter adresu i budite u toku sa značajnim temama i dešavanjima u dijaspori

Prijava