Novo u Beču: Lakše uzimanje uzorka za korona test

20.05.2020

Korona test se uobičajeno radi na uzorcima uzetim iz grla i nosa, koji sadrže mešavinu sluznice i pljuvačke. Međutim, u Beču je otkrivena nova metoda testiranja.

Eröffnung Laborstraße in der Rudolfstiftung © PID / Christian Jobst

Uobičajeno uzimanje brisa iz nosa i grla za utvrđivanje korona virusa uvlačenjem štapića kroz nos može biti neprijatno i bolno. Bečki tim istraživača sa Instituta za istraživanje i molekularnu patologiju na čelu sa Johanesom Cuberom razvili su novu alternativnu metodu uzimanja uzorka „grgljanjem“.

Testovi su pokazali da je nova metoda takođe pouzdana. Grgljanjem rastvora oko jednog minuta dovoljno je da se dobije uzorak iz kog testovi mogu da dokažu korona virus.

Cilj je da se istraživanje i razvoj usmere u pravcu „pametnih testova“. „Metoda grgljanja“ otvara nove mogućnosti za uzimanje proba. Tako na primer uzorci mogu da se uzmu i kod kuće. Verovatno će biti izvodljivo da se dobije bočica sa neophodnim sastojcima i da se posle grgljanja uzorak zapakuje i pošalje u sabirno mesto odakle se prosleđuje u laboratoriju na ispitivanje.

Ono na šta se posebno treba obratiti pažnja, jeste da prilikom grgljanja mogu da se stvore aerosoli (sitne kapi), kroz koje virus potencijalno može da se prenesi.

„To znači, ne bi trebalo da se grglja na poslu pored kolege, već kad ste sami kod kuće“, kaže molekularni biolog Mihael Vagner. Osobe sa eksponiranim profesijama moći će nakon izvesnog vremena da svoje kodirane uzorke sami donesu na testiranje.

„Svako ko može da grglja, može da uzme sam uzorak. To važi i za decu, a za njih je uzimanje uzorka iz nosa i grla posebno neprijatno. Ovo nije neka astronomska nauka, ali je važna dopuna pre svega za redovna testiranja, kada se susrećemo sa negodovanjem i preprekama“, objašnjava Vagner.

 

PROČITAJTE I NAJNOVIJE VESTI – NASLOVNA OVDE

 

 

 

PROČITAJTE JOŠ I OVO: 

Korona test: Gde možete uraditi PCR test u Austriji

Ulazak u Srbiju uz negativan PCR test ili samoizolaciju

Škole u Austriji počinju sa radom 18. maja uz određene propise i mere

*Dozvoljeno je preuzimanje teksta ili delova teksta, ali uz obavezno navođenje izvora i obavezno postavljanje linka ka portalu www.dijaspora.tv

Prijava za Newsletter

Prijavite se na našu Newsletter adresu i budite u toku sa značajnim temama i dešavanjima u dijaspori

Prijava