Povećana novčana pomoć za negu drugog lica

29.01.2020

Pomoć za negu drugog lica podeljena je u sedam kategorija u rasponu između 160,10 evra i 1.719,30 evra, u zavisnosti od potrebe za negom.

(c) pixabay

Svako ko je osiguran u Austriji i ima zdravstvenih problema, a nije u stanju da se delimično ili potpuno stara sam sebi može da podnese zahtev za isplatu nadoknade za tuđu negu (Pflegegeld).

Kod stalnog boravka u Austriji može postojati pravo na nadoknadu za pomoć i negu drugog lica ako korisnik pomoći podnese zahtev i ispuni zakonom predviđene uslove, a to je u prvom redu dokaz lekara da podnosilac zahteva ima ozbiljnijih zdravstvenih problema i da nije u stanju da se delimično ili potpuno stara sam o sebi.

Pravo na pomoć u svakom slučaju imaju austrijski državljani kao i državljani EU, Evropskog ekonomskog prostora – EWR (Island, Lihtenštajn i Norveška) i Švajcarsku ako legalno borave u Austriji duže od tri meseca. I državljani izvan ovih zemalja, recimo Bosne i Hercegovine i Srbije, imaju takođe pravo na ovu nadoknadu ako imaju stalan i legalan boravak u Austriji, ako su zdravstveno osigurani i imaju određena primanja (na primer penziju) i onda, ako nemaju lična primanja, ali ih ima bračni drug ili staratelj.

Naknada za pomoć i negu drugog lica isplaćuje se i ako se korisnik preseli u neku od zemalja članica EU, EWR ili Švajcarsku, pod uslovom da korisnik i dalje podleže austrijskom zdravstvenom osiguranju.
Nadoknada za pomoć i negu drugog lica podeljena je u sedam kategorija u rasponu između 160,10 evra i 1.719,30 evra, u zavisnosti od potrebe za negom, i isplaćuje se dvanaest puta godišnje, bez odbitaka.
U decembru prošle godine 466.360 osoba je primalo takvu nadoknadu od države, odnosno 5.000 više nego godinu dana ranije. Čak skoro dve trećine primalaca ove pomoći su ženskog pola.

U januaru 2020. godine povećan je iznos ovog dodatka za 1,8% i on će se svake godine povećavati u skladu sa rastom penzija.

Nega starijih i bolesnih osoba u Austriji biće narednih godina jedan od najvećih izazova u oblasti zdravstva i socijalnog staranja. Povećani broj obolelih osoba i onih kojima je potrebna tuđa pomoć  iziskuje i veća finansijska sredstva za negu i zbrinjavanje takvih lica.

 

PROČITAJTE I NAJNOVIJE VESTI  OVDE

 

NOVO U AUSTRIJI! Onlajn knjižara! Više od 40.000 naslova na srpskom jeziku! Kliknite na baner ispod i uplovite u carstvo knjiga!

 

 

 

PROČITAJTE JOŠ I OVO: 

 

Manje onih koji primaju socijalnu pomoć, a najviše njih u Beču

Savetovalište u Beču: Saveti za radno pravo i porodična pitanja na maternjem jeziku

*Dozvoljeno je preuzimanje teksta ili delova teksta, ali uz obavezno navođenje izvora i obavezno postavljanje linka ka portalu www.dijaspora.tv

Prijava za Newsletter

Prijavite se na našu Newsletter adresu i budite u toku sa značajnim temama i dešavanjima u dijaspori

Prijava