Bečki zoološki vrt bogatiji za još jednu bebu

14.04.2020

Zoološki vrt u Beču je zbog Korona virusa do daljnjeg zatvoren, ali ipak ima i lepih vesti - rodilo mladunče prstenorepnog lemura.

© Tiergarten Schönbrunn

Iako je zoološki vrt Schönbrunn u Beču zbog Korona virusa do daljnjeg zatvoren, život unutar zidina se nastavlja. Tako se krajem marta rodilo mladunče prstenorepnog lemura.

Beba prstenorepnog lemura čiji pol još uvijek nije poznat je pri rođenju težila svega 70 grama i u početku je samo visila na majčinom stomaku i spavala. Tek nakon desetak dana je počela da se penje na majčina leđa i razgleda okolinu. Mužjaci prstenorepnih lemura nemaju nikakve veze sa odgajanjem mladunaca i ženke ih drže na distanci prilikom odrastanja mladih. Vreme dojenja traje oko pola godine, a već posle prvog meseca starosti u svoju ishranu uvode voće i povrće.

 

Prstenorepni lemuri (latinski Lemur catta) su poreklom sa ostrva Madagaskar i već posle  premijere istoimenog crtanog filma su dosegli svetsku slavu. Kao izuzetno ugrožena vrsta nalaze se na crvenoj listi svetske organizacije za zaštitu prirode (IUCN) , a najveću pretnju izumiranja vrste predstavlja pretvaranje šuma u pašnjake.

Trenutno sunčano vreme u Beču ovoj vrsti lemura izuzetno prija s obzirom na to da su poznati kao veliki ljubitelji sunca. Da bi se ugrejali  isprse se prema suncu i sa raširenim prednjim i zadnjim udovima stoje u tom položaju.

Zoološki vrt Šenbrun je zatvorio vrata za javnost 12. marta ove godine. Tamo gde su hiljade posetilaca svakog vikenda dolazile da vide slonove, tigrove i druge životinje, sada vlada tišina. Trenutno se na licu mesta nalaze samo radnici odgovorni za brigu o životinjama i održavanje objekta: čuvari, veterinari, kustosi, tehničari i zanatlije, a   70 odsto od ukupno 230 zaposlenih je prijavljeno na skraćeno radno vreme u trajanju od tri meseca.
Trenutno, Zoološki vrt u Beču je primoran da koristi sve resurse koje je do sada uspeo da sačuva, kako bi prebrodio finansijku krizu.  Koliko će ovo preduzeće biti finansijski biti pogođeno zatvaranjem, postaće jasno tek kada se bude znalo koliko će dugo trajati kriza izazvana Korona virusom.

Bečki zoološki vrt nije pod državnom upravom još od 1991. godine i od tada deluje kao nezavisno društvo sa ograničenom odgovornošću.

Bečki zoološki vrt (Tiergarten Schönbrunn) je već nekoliko godina osvajao titulu za najbolji zoološki vrt u Evropi. Poznat širom sveta, bečki zoološki vrt se nalazi na samom vrhu rang liste u A kategoriji, koja uključuje i zoološke vrtove sa više od milion posetilaca na godišnjem nivou.

Aktuelne vesti možete pratiti na Facebook stranici Zoološki vrt Beč – Zoo Vienna Schönbrunn.

 

DA LI STE ZNALI?

– Najstariji zoološki vrt na svetu koji i danas postoji je osnovan 1752. godine u Beču. 
– Kada je carica Marija Terezija naredila proširenje dvorca Schönbrunn, njen muž  je želeo da se unutar velikih vrtova, koji okružuju dvorac, smesti i zoološki vrt. Tako je nastao bečki zoološki vrt – Tiergarten Schönbrunn.
– Od osnivanja 1752. do 1779. godine, bečki zoološki vrt bio je rezervisan samo za pripadnike carske porodice i posebne goste, a 1779. godine postaje otvoren za javnost i to potpunosti besplatno.
– Bečki zoološki vrt „Šenbrun“ je već više godina za redom, posle dvorca „Šenbrun“, druga najposećenija atrakcija u Austriji.
– Među austrijskim posetiocima ima i onih koji su  stalni gosti. Naime, više od 100.000 vlasnika godišnje karte može svakodnevno da posećuje omiljene životinje.
– Da li ste znali da možete postati kum jednoj od životinja u bečkom zoološkom vrtu ili da kumstvo možete da poklonite za božić?

 

PROČITAJTE I NAJNOVIJE VESTI – NASLOVNA OVDE

 

NOVO U AUSTRIJI! Onlajn knjižara! Više od 40.000 naslova na srpskom jeziku! Kliknite na baner ispod i uplovite u carstvo knjiga!

 

PROČITAJTE JOŠ I OVO: 

Nova bečka atrakcija: Zoološki vrt dobio novog stanovnika

Besplatna klub kartica Grada Beča nudi brojne pogodnosti

Bečki zoološki vrt: Kupite “kumstvo” kao poklon

*Dozvoljeno je preuzimanje teksta ili delova teksta, ali uz obavezno navođenje izvora i obavezno postavljanje linka ka portalu www.dijaspora.tv

Prijava za Newsletter

Prijavite se na našu Newsletter adresu i budite u toku sa značajnim temama i dešavanjima u dijaspori

Prijava