ÖAMTC aplikacija: Pripreme za vozački ispit na više jezika

26.11.2013

Vežbati za vozački ispit na jednom od 5 jezika – nemačkom, engleskom, hrvatskom, slovenačkom i turskom, to je omogućio Austrijski auto moto klub ÖAMTC.

Učiti za vozačku ispit pomoću Smartphon telefona ili jednostavno proveriti svoje znanje,  sve je to moguće sa novom aplikacijom ÖAMTC-a, i to na 5 različitih jezika. Aplikacija je bazirana na najaktualnim pitanjima teoretskog ispita za vozačku dozvolu (Izvor: Bundesministerium für Verkehr, Innovation und Technologie) i omogućava korisnicima da simuliraju ispit za ispit kategorije A i B, kao i kratki test znanja.
Ova besplatna aplikacija postoji već 15 meseci i do sada ju je koristilo oko 165.000 osoba. U Austriji je moguće polagati ispit za vozačku dozvolu na 5 jezika (nemački, engleski, hrvatski, slovenački i turski) i stoga se i aplikacija proširila na ove jezike.
„Ovo je posebno važno za nove doseljenike, koji ne moraju samo nostrificirati svoju dozvolu, nego i polagati kompletan ispit, jer ova aplikacija na maternjem jeziku pruža im veliku pomoć u učenju“ rekla je Nasila Berangy-Dadgar iz ÖAMTC (nadležna za migrante u Beču, Donjoj Austriji i Burgenlandu).

Velika prednost  aplikacije za pripremu za vozački ispit  je da se može brzo prebacivati na drugi jezik. „Time korisnici mogu da odgovore na pitanje na maternjem jeziku ali i istovremeno proveriti i naučiti terminologiju na nemačkom. Stoga, ovo je veoma efikasan način učenja i provere znanja“, objašnjava Berangy-Dadgar.

ÖAMTC se već 3 godine zalaže za povećanu sigurnost u saobraćaju kod migranata. Višejezična aplikacija za vozačku dozvolu čini još jedan korak u tom smeru.
„Kada polaznici bolje razumeju nastavni sadžaj koji je potreban za vozačku dozovolu, tada i sigurnije učestvuju u saobraćaju“, dodala je Nasila Berangy-Dadgar.

 

Višejezičnost kod praktičnog ispita za vozačku dozvolu

Za teoretski deo ispita za vozačku dozvolu odgovara se na kompjuteru i moguće je izabrati jedan od 5 jezika (nemački, engleski, hrvatski, slovenački ili turski) kao i jezik za gluvoneme. Pitanja, slike i odgovori su identični kao na ÖAMTC-aplikaciji.

„Ukoliko bude ipak došlo do jezičkih problema, polagači mogu polagati usmeni ispit na ispitu vožnje uz pomoć prevodioca “ objasnila je pravnica iz ÖAMTC-a, Ursula Zelenka.

 

Kako skinuti ÖAMTC-aplikaciju

Aplikacija možete besplatno skinuti na sledećim linkovima
i-Tunes App Store aplikacija za vozački ispit 
Google Play aplikacija za vozački ispit 

Svi koji imaju velike ekrane na mobilnim telefonima mogu raditi testiranje i proveru znanja za vozački ispit na stranici ÖAMTC-a , takođe na 5 različitih jezika.

Više informacija o ostalim aplikacijama Austrijskog moto-kluba ÖAMTC-a možete pronaći na njihovoj zvaničnoj stranici. 
.
Kontakt:
Mag. a Nasila Berangy-Dadgar
E: nasila.berangy@oeamtc.at
M: 0664 – 613 1671

*Dozvoljeno je preuzimanje teksta ili delova teksta, ali uz obavezno navođenje izvora i obavezno postavljanje linka ka portalu www.dijaspora.tv

Prijava za Newsletter

Prijavite se na našu Newsletter adresu i budite u toku sa značajnim temama i dešavanjima u dijaspori

Prijava