Obavezne zimske gume po lošem vremenu

26.10.2020

U Austriji je od 1. novembra na snazi zakonska obaveza upotrebe zimske opreme za motorna vozila, i traje do 15. aprila.

(c) pixabay

Od 1. novembra vozači u Austriji moraju na svojim automobilima imati zimske gume ako ne žele da plate kaznu. Obaveza upotrebe zimskih guma odnosi se na automobile težine do 3,5 tona i važi samo u zimskim uslovima, dakle po snegu, susnežici i ledu.

U slučaju vrlo loših vremenskih uslova, vozači koji upravljaju kolima sa običnim gumama moraju da montiraju lance na bar 2 točka. Takvi uslovi postoje samo ukoliko na kolovozu na dužim distancama neprekidno leže sneg i led, jer se inače bez razloga oštećuje put. Automobili teži od 3,5 tone moraju stalno da imaju imati zimske gume, bez obzira na vremenske uslove.

Koje su zimske gume najbolje?

Dubina profila zimskih guma mora da iznosi najmanje 4 mm kod tzv. radijalnih guma (najčešća vrsta) i 5 mm kod dijagonalnih guma. To važi i za univerzalne gume za svako vreme, koje su dopuštene za upotrebu i tokom zime (sa oznakama M+S, M.S. ili M&S), kao i za tzv. Spiker-gume. Specijane (univerzalne) gume važe i kao zimske gume samo ako imaju oznaku ET, ML ili MPT.

Zimske gume koje nemaju traženu dubinu profila, ali im je ona ipak viša od one za letnje, smeju se u principu upotrebljavati i kao letnje gume, ali se sa stanovišta bezbednosti saobraćaja preporučuje upotreba posebnih guma za svaku sezonu.

Stručnu pomoć prilikom izbora najboljih (i najpovoljnijih) guma nudi Auto-moto savez Austrije (ÖAMTC) koji svake godine testira različite modele. Ove godine test je sproveden oko 30 tipova guma koja se mogu naći na austrijskom tržištu.

Moguće visoke kazne

U slučaju nepoštovanja zakonskih propisa o upotrebi zimskih guma i lanaca predviđena je novčana kazna od 60 evra. Ako je, međutim, vozač svojim automobilom bez zimske opreme doveo u opasnost druge učesnike u saobraćaju sledi mu novčana kazna i do 5.000 evra.

Saveti:

– Voditi računa da pritisak u gumama odgovara navodima proizvođača, koji periodično, pre svakog dužeg putovanja, treba prekontrolisati
– Nove gume se moraju „uhodati“ u prvih 200 kilometara. Nova guma ima veoma glatku površinu kad izađe iz fabrike tako da je potrebno da se najpre skine taj površinski sloj
– Skinute gume treba da budu pravilno uskladištene (hladno, suvo i tamno mesto) i da pritisak bude veći za 0,5 bara

 

PROČITAJTE JOŠ I OVO:

Ostoja Matić novi vlasnik Midasa, najvećeg lanca radionica u Austriji

Parking u Beču: Nova pravila i dozvoljeno parkiranje za firme

Pametni semafori sa senzorima uskoro na bečkim ulicama

 

Parking mesta u 1. i 8. bečkom becirku su sporna i još nema rešenja

*Dozvoljeno je preuzimanje teksta ili delova teksta, ali uz obavezno navođenje izvora i obavezno postavljanje linka ka portalu www.dijaspora.tv

Prijava za Newsletter

Prijavite se na našu Newsletter adresu i budite u toku sa značajnim temama i dešavanjima u dijaspori

Prijava