Promocija u Beču: Monografija „Vjerski objekti nacionalnih manjina u RS“

11.06.2019

Promocija monografije „Vjerski objekti nacionalnih manjina u RS“ održaće se u Beču 13. juna 2019. godine u medijskom centru IDEAHOUSE.

U organizaciji Predstavništva Republike Srpske u Austriji, u Beču 13. juna 2019. godine održaće se promocija monografije „Vjerski objekti nacionalnih manjina u RS“ koja se bavi sakralnim objektima nacionalnih manjina na području Srpske, kao najznačajnijim materijalnim tragovima njihovog boravka na ovom prostoru.

Prostor Republike Srpske karakteriše velika raznovrsnost verskih, jezičkih, kulturnih i nacionalnih obeležja njenog stanovništva. Pored tri naroda ovaj prostor naseljavaju i Crnogorci, Česi, Italijani, Jevreji, Mađari, Makedonci, Nemci, Poljaci, Romi, Slovaci, Slovenci, Ukrajinci u drugi.

Njihovo naseljavanje najizraženije je bilo neposredno nakon Berlinskog kongresa 1878. godine i okupacije Bosne i Hercegovine od strane Austrougarske. Tragovi njihovog postojanja u Republici Srpskoj najbolje se mogu videti kroz upoznavanje njihovih verskih objekata, koji su prikazani u monografiji.

Autori knjige su: Ljubiša Preradović, Milijana Okilj, Miroslav Malinović i Gordana Preradović.

Monografija je višejezična, pisana na srpskom, ćiriličnim pismom, zatim na engleskom jeziku, a pojedina poglavlja pisana su i na jezicima nacionalnih manjina.

Monografija „Vjerski objekti nacionalnih manjina u RS“ promovisana je u brojnim gradovima Republike Srpske, ali i u brojnim evropskim zemljama.

U višejezičnom izdanju monografije „Vjerski objekti nacionalnih manjina u Republici Srpskoj“ prikazan je dolazak nacionalnih manjina na ove prostore, struktura stanovništva, život i rad nacionalnih manjina, zakonodavni okvir i upotreba jezika nacionalnih manjina, kao i verski objekti nacionalnih manjina u Republici Srpskoj i verski objekti nacionalnih manjina u funkciji promocije turizma.

Detaljno, tekstualno i slikovito, su prikazana 34 verska objekta nacionalnih manjina koji se nalaze na području Republike Srpske.

Promocija će se održati u medijskom centru IDEAHOUSE  u četvrtak, 13. juna 2019. godine sa početkom u 19 časova.

Tokom promocije, knjigu će predstaviti autori dr Ljubiša Preradović, dr Milijana Okilj, dr Miroslav Malinović i mr Gordana Preradović, a posle prezentacije goste očekuje prigodan koktel.

Potvrdu dolaska prijavite putem e-mail adrese  pr@rep-srpska.at ili na broj telefona 01/512 12 67.

Organizator: Predstavništvo Republike Srpske u Austriji

Četvrtak, 13. Jun 2019. godine
sa početkom u 19 časova
IdeaHouse
Führichgasse 12 (Albertinaplatz)
1010 Wien

 

PROČITAJTE JOŠ I OVO: 

Dijaspora iz celog sveta u Banjaluci na Forumu dijaspore

Dijaspora iz celog sveta u Banjaluci na Forumu dijaspore

 

 

*Dozvoljeno je preuzimanje teksta ili delova teksta, ali uz obavezno navođenje izvora i obavezno postavljanje linka ka portalu www.dijaspora.tv

Prijava za Newsletter

Prijavite se na našu Newsletter adresu i budite u toku sa značajnim temama i dešavanjima u dijaspori

Prijava