Smotra: “Dečji kviz znanja” i “Revija kulture srpske dece” u Austriji

25.11.2019

"Dečji kviz znanja" i "Revija kulture srpske dece" u Austriji je bila prilika da deca iz čitave Austrije pokažu znanje i kulturno stvaralaštvo i način na koji neguju srpsku kulturu, jezik i tradiciju.

Zlatna plaketa: KSD BAMBI BEČ

Proteklog vikenda, 23. novembra 2019. godine, Savez Srba u Austriji organizovao je 42. po redu “Dečji kviz znanja” i 17. “Reviju kulture srpske dece u Austriji.

Bila je to još jedna prilika da srpska deca iz čitave Austrije pokažu rezultate u oblasti kulture i umetnosti, a pre svega na planu negovanja srpske kulture, jezika i tradicije.

Ova manifestacija se održava u organizaciji Saveza Srba u Austriji, ali svake godine u nekoj drugoj austrijskoj pokrajini. Ovogodišnji domaćin bio je Kulturno umetničko društvo “Ostrog”  iz Linca, a manifestacija je održana u  Neuhofenu, u Gornjoj Austriji.

Ovom prilikom deca su imala priliku da učestvuju i pokažu umeće u brojnim disciplinama:
– Kviz znanja
– Slikarstvo i vajarstvo
– Recitacija
– Imitacija ili skeč
– Muzika (instrumentalisti i pevanje)
– Folklor

Nakon obraćanja domaćina gospodina Slavoljuba Dragojevića, predsednika KUD-a “Ostrog”, prisutnima su se obratili i Konzul Nikola Marković koji je preneo pozdrave Ambasade Republike Srbije, kao i predsednik Saveza Srba u Austriji, Darko Jurišić.

 

Iako su mnogi bili mišljenja da decu ovoga uzrasta ne treba ocenjivati i da su svi učesnici već pobedili  jer su uspeli da dođu na ovu manifestaciju, žiri na čelu sa gospodinom Milanom Glamočaninom,  nagradio je zlatnim plaketama  sledeća društva:

– Kulturni Cetar “Stevan Mokranjac” iz Beča (94 poena)
– Kulturno sportsko društvo “Bambi” Beč  (90 poena)
– SK “Nikola Tesla” iz Linca (89 poena)

Zlatna plaketa: Pioniri SKC Stevan Mokranjac iz Beča

Srebrnim plaketama okitili su se SKUD Zavičajno kolo – Salzburg (88,5), Kulturno-sportska Zajednica Srba iz Salzburga (88), KUD  “Knez Lazar” iz Gmundena (87,5)  i KUD “Ostrog” iz Linca (87,5),  dok je bronzanu plaketu  dobili KUD Semberija i Majevica – Presbaum (87), KUD Opanak – Salzburg (85,5) i Kulturno umetničko društvo “Branko Radičević” iz Beča (81).

RECITACIJE:

1. Kristina Ćosić – KUD Zavičajno kolo

2. Andrija Trifunović – KUD „Knez Lazar“

3. Una Šurlan – SK „Nikola Tesla“

GLUMA:

1. KUD „Stevan Sinđelić“

2. Kulturno-sportska zajednica Srba (KSZS)

3. KUD „Knez Lazar“

MUZIKA

Zoran Marković – KUD Opanak

Luka Trbara – SK „Nikola Tesla“

Marina Adamović – KSD Bambi

Ana Škrbo – KUD „Stevan Sinđelić“

Helena Đurić – KUD „Knez Lazar“

Jovana Đurić – SKC „Stevan Mokranjac“

SLIKARSTVO

1. Jana Bratić – KUD Ostrog

2. Filip Miletić – SK „Nikola Tesla“

3. Katarina Ćosić – SKUD Zavičajno kolo

VAJARSTVO

1. Elena Jokanović – KUD Opanak

2. Sara Račanović – SK „Nikola Tesla“

3. Andrea Milošević – KSD Bambi

Sve puca od znanja: Dečji kviz znanja dobro pripremljen

Svake godine u “Dečjem kvizu znanja”,  deca uzrasta do 15 godina se takmiče u brojnim disciplinama. U kvizu znanja deca su odgovarala na brojna pitanja iz istorije i geografije Srbije i Republike Srpske, srpskog jezika i književnosti, kao i mnoga druga.

Da su učesnici bili dobro pripremljeni pokazalo se upravo na Kvizu znanja, gde su deca tačno odgovorila na sva pitanja, tako da je žiri doneo odluku, u dogovoru sa predsedništvom Saveza i organizatorima, da sve finaliste proglasi za pobednike.

“Ova manifestacija je prvenstveno edukativnog karaktera i u službi je promocije srpskih tradicionalnih, kulturnih i duhovnih vrednosti, kroz bogatu istoriju našeg naroda. Radujemo se budućim zajedničkim manifestacijama i očekujemo veću podršku institucija iz matice, Austrije, ali i veći odaziv klubova”, rekao je Slavoljub Dragojević, predsednik KUD-a “Ostrog”.

Na veliku žalost, ni ove godine nisu učestvovala deca iz svih srpskih klubova u Austriji, iako je “Kviz znanja i revija stvaralaštva srpske dece u Austriji” jedna od retkih prilika gde se deca ovog uzrasta okupe na jednom mestu, a razlog je prvenstveno finansijke prirode.

“Velika zahvalnost ide i na adrese ljudi dobre volje koji, koji bez obzira na ova krizna vremena, svojim sponzorstvom pomažu ovaj događaj. Zahvaljujući njima ova manifestacija, u najvećoj meri ovako dugo i opstaje”, poručili su domaćini.

Zahvalnica „Vestima“

Dnevne novine Vesti su takođe dobile posebnu zahvalnicu od domaćina, KUD-a Ostrog, u ime velike medijske podrške, ali i zato što, već dugi niz godina, upravo Vesti obezbeđuju pehare i medalje za učesnike na manifestacijama kao što su  Smotra kulturnog stvaralaštva Srba u dijaspori.

 

NAJNOVIJE VESTI- NASLOVNA OVDE

 

PROČITAJTE JOŠ I OVO:

U Beču izabran novi predsednik Zajednice srpskih klubova

Bečki teatar mladih: Veče poezije posvećeno pesniku Miki Antiću

Kuća sloge i jedinstva: Otvoreno Udruženje Srba u Austriji

Smotra folklora: Mladi iz dijaspore svim srcem igraju u Beogradu

*Dozvoljeno je preuzimanje teksta ili delova teksta, ali uz obavezno navođenje izvora i obavezno postavljanje linka ka portalu www.dijaspora.tv

Prijava za Newsletter

Prijavite se na našu Newsletter adresu i budite u toku sa značajnim temama i dešavanjima u dijaspori

Prijava