Preminuo Rudolf Hundstorfer bivši ministar za socijalna pitanja

20.08.2019

Rudolf Hundstorfer bivši austrijski ministar za socijalna pitanja, umro je u 67. godini od infarkta dok je bio na letovanju na ostrvu Brač u Hrvatskoj.

(c) dijaspora.tv Ljubiša Dimitrijević

Danas je u 67. godini života iznenada preminuo austrijski političar, bivši ministar za socijalna pitanja Austrije, Rudolf Hundstorfer.
Kako je saopšteno, Hundstorfer je umro od infarkta dok je bio na letovanju na ostrvu Brač u Hrvatskoj.

Rudolf Hundstorfer je od jednostavnog deteta iz radničke porodice iz Floridsdorfa uspeo do najviših političkih polažaja u Austriji.

Od početka 70-tih angažovao se u sindikatu, a 1990. godine ušao je u gradsku i pokrajinsku vladu Beča.

Dugi niz godina bio je šef Saveza sindikata Austrije (ÖGB) i sa te pozicije je od 2008. do 2016. godine bio državni ministar za socijalna pitanja.

Na predsedničkim izborima 2016. godine Hundstorfer je ušao kao kandidat Socijaldemokratske partije Austrije (SPÖ) u trku za mesto šefa države.

 

 

Mnogo lepih uspomena na Hundstorfera

Smrt Rudolfa Hundstorfera žalosti ne samo njegove partijske kolege iz SPÖ-a, već su duboko žaljenje i izraze saučešća povodom njegove smrti uputili i najviši austrijski državni zvaničnici i političari iz drugih partija.

Predsednik Austrije Aleksander Van de Belen rekao je za Hundstorfera kao o osobi “s kojom je cenio svaku razmenu, čak i tokom zajedničke kandidature za predsednika”. Oduvek je obavljao javne funkcije sa najvišim nivoom stručnosti i velikom društvenom odgovornošću.

“Hundstorfer je bio društvena i vesela osoba koja je mogla da razgovara sa svima, i sa radnicima i sa najvišim političarima”, rekao je Van de Belen.

 “Sa Rudolfom Hundstorferom gubimo velikog socijaldemokratu i istinskog filantropa, koji je učinio neprocenjive stvari kako bi poboljšao život ljudima”, izjavila je Pamela Rendi-Vagner, liderka Socijaldemokratske partije Austrije u zajedničkoj izjavi sa Tomasom Drozdenom, generalnim sekreatarom SPÖ-a.

“Sa njim socijaldemokratska porodica gubi „važnog kolegu  i prijatelja koji će nam mnogo nedostajati“, izjavili su Rendi-Vagner i Tomas Drozda.

 

„Bio je sjajan socijalni partner, žestoko je branio interese radničke klase, ali uvek je znao da morate da pregovarate sa drugima u društvu, a ne da druge povlačite pod sto. Uvek se zalagao za socijalnu klimu u kojoj je suživot najvažniji “, kazao je Mihael Ludvig, gradonačelnik Beča u interjuu za ORF.

Predsednik Nacionalnog saveta Volfgang Sobotka i lider ÖVP Sebastian Kurc bili su podjednako duboko pogođeni iznenadnom smrću Hundstorfera, kao i lider FPÖ Norbert Hofer i predstavnici NEOS-a i Zelenih.

Kolege i prijatelji se opraštaju od Hundstorfera i  na društvenim mrežama, a postavljena je i digitalna knjiga žalosti. 

Termin i detalji sahrane još uvek nisu objavljeni.

 

Hundsdorfer je prisustvovao i Svetosavskom balu

Rudolf Hundstorfer je često prisustvovao i brojnim manifestacijama koje su organizovali pripadnici srpske zajednice u Beču. Veliku čast svojim dolaskom Hundstorfer je ukazao Svetosavskom balu 2016. godine, kad je sa suprugom i zvanično otvorio bal.

(c) dijaspora.tv Ljubiša Dimitrijević

PROČITAJTE JOŠ I OVO: 

Budući gradonačelnik Beča predstavio nove ministre

Vanredna politička situacija u Austriji: Štrаhe posle video-skаndаlа dao ostаvku

*Dozvoljeno je preuzimanje teksta ili delova teksta, ali uz obavezno navođenje izvora i obavezno postavljanje linka ka portalu www.dijaspora.tv

Prijava za Newsletter

Prijavite se na našu Newsletter adresu i budite u toku sa značajnim temama i dešavanjima u dijaspori

Prijava