Špricer Party u Beču: Oproštaj sa gradonačelnikom Mihaelom Hojplom

24.05.2018

Mihael Hojpl (Michael Häupl), 24. maja 2018. završava svoj poslednji radni dan na funkciji gradonačelnika Beča. Tim povodom održaće se velika žurka na Maria-Theresien-Platz-u , gde svi građani mogu da dođu nazdrave dobrim špricerom i oproste se od gradonačelnika, koji je na ovoj funkciji bio skoro punih 25 godina.

Dugogodišnji gradonačelnik Beča i šef partije SPÖ Beč, dr Mihael Hojpl (Michael Häupl), 24. maja 2018. završava  svoj poslednji radni dan. Posle 24 godina upravljanja Bečom, Hojpl je gradonačelnik sa najdužim mandatom od osnivanja republike Austrije. 

Mihael Hojpl je 7. novembra 1994. godine prvi put postao gradonačelnik, a u  to vreme sve je bilo drugačije: Austrija nije bila članica EU, plaćalo se šilingom, a mobilni telefoni i Internet su bili rezervisani samo za one najbogatije.
Za vreme njegovog upravljanja gradom, Beč je postao jedan od gradova sa najvišim kvalitetom života na svetu i svetska metropola koja konstantno doživljava ekonomski i kulturni procvat.

Uprkos velikoj političkoj moći u Austriji, Hojpl nikada nije imao pretenzije na državnu funkciju, jer smatra da je pozicija gradonačelnika Beča “najbolja stvar na svetu”. 

Dr Mihael Hojpl (Michael Häupl), predaće 24. maja svoju dužnost nasledniku Mihaelu Ludvigu (Michael Ludwig) koji je do sada obavljao dužnost gradskog i pokrajinskog ministra za stambena pitanja.

Špricer – Party u Beču

Mihael Hojpl biće upamćen i kao čovek koji voli život, društvo i špicer. Zbog toga će se u Beču, u četvrtak 24. maja 2018. održati javna Špricer žurka , gde svi građani mogu da dođu i oproste se od gradonačelnika.  Naravno bez  vina to neće moći, tako da je gradonačelnik pozvao sve zainteresovane da nazdrave svi zajedno poslednji put.

U četvrtak, 24. maja, od 16:00 do 23:00 časova, održaće se manifestacija  “Chill Open Air”, uključujući i Techno muziku, na Maria-Theresien-Platz-u  u Beču.

Naziv žurke je “Neko će doneti najbolji špricer”- za nazdraviti i za rastanak (Facebook događaj).

 

Biografija 

Dr Mihael Hojpl  (Michael Häupl) je rođen u opštini Altlenbach, u Donjoj Austrij, 14. septembra 1949.godine. Posle završene osnovne škole u Seitenstettenu i gimnazije u Kremsu, Hojpl dolazi u Beč i upisuje fakultet biologije i zoologije. Ljubav prema prirodi Häupl je ispoljavao radeći u Prirodno-istorijskom muzeju (Natur-historisches Museum), a njegova prva funkcija u bečkoj vlasti bila je “ministar za životnu sredinu.”

Već tokom studija, postao je član Socijalističkih studenata (VSSTÖ), čiji je predsednik bio od 1975. do 1977. godine. Veliki uticaj na Mihaela Hojpla imao je tadašnji, veoma popularni, gradonačelnik Beča, Helmut Zilk. Hojpl je na njegov nagovor ušao u gradsku vlast, da bi 1993. godine postao predsednik bečkog ogranka Socijal-demokratske partije, SPÖ-a.

 

*Dozvoljeno je preuzimanje teksta ili delova teksta, ali uz obavezno navođenje izvora i obavezno postavljanje linka ka portalu www.dijaspora.tv

Prijava za Newsletter

Prijavite se na našu Newsletter adresu i budite u toku sa značajnim temama i dešavanjima u dijaspori

Prijava