Novo na Netfliksu: Ne propustite seriju o Sigmundu Frojdu

28.03.2020

Nova serija „Frojd“, posvećena Sigmundu Frojdu, ima elemente misterije, trilera i horora, a prvih  8 epizoda govore o počecima Frojdove prakse.

Sigmund Frojd u mlađim danima. Igra ga glumac Robert Finster. – © ORF/Netflix/Satel Film

Austrijska serija o mladom Sigmundu Frojdu (1856-1939) počela je da se prikazuje na popularnoj platformi Netfliks. Prva sezona prikazuje kako je mladi ambiciozni Sigmund Frojd , austrijski lekar i psiholog, postao zvezda u naučnim krugovima i potpuno izmenio način razmišljanja o ljudskoj psihi.

Nova serija „Frojd“ ima elemente misterije, trilera i horora, a prvih  8 epizoda govore o počecima Frojdove prakse kroz misteriozna dešavanja i njegove lične doživljaje. Tematizuju se i duševne traume njegovih pacijenata kao i skriveni život mladog Frojda, studenta medicine, koji je svojim teorijama provocirao savremenike svog doba.

Opis:

U proleće 1876. godine ništa nije ukazivalo na to da će devetnaestogodišnji student medicine Sigmund Frojd postati veliki naučnik i istraživač „bečke duše“. Naprotiv. On je bio na stipendiji u Istraživačkom centru u Trstu gde je, izmučen siromaštvom i razočaran zbog prve ljubavi, secirao jegulje. Njegov profesor anatomije divio se spretnosti mladog studenta. Frojd je napisao disertaciju o kičmenoj moždini nižih vrsta riba 1881. godine, iako neće imati previše uspeha sa njihovim proučavanjem.

Nakon studijskog putovanja u Pariz 1885. godine počinje da se bavi psihopatologijom i otkriva korak po korak duševnu strukturu čoveka. Frojd je započeo hrabar poduhvat i bavio se željom i agresijom, potiskivanjem nagona i neurozom kod pacijenata.  Ko uopšte želi da čuje da ne vladamo sobom, već da nesvesno u nama igra ringišpil i da je naš doživljaj drugih samo vrh ledenog brega? Ponori u koje je Frojd zakoračio izmenili su sve – umetnost, nauku i društvo. Ukratko, sliku o čoveku.

Danas Frojd spada u naučnike čije se reči najviše citiraju i njegova popularnost ne prolazi. Knjiga „Tumačenje snova“ koju je napisao pre 120 godina i dalje je aktuelna.

 

„Bio je genije“

„Prepoznao je trenutak, jednostavno je bio genije“ naglašava profesor Alfred Pric, rektor privatnog bečkog Univerziteta Sigmund Frojd.
„Frojd je vodeća figura razumevanja moderne duše“. Imao je svoje slabosti, ali morate ga posmatrati u celini, kao istorijsku ličnost. U našoj oblasti ne postoji niko nalik njemu“. Bilo je izvanredno kako je razvio psihoanalizu kao metodu podučavanja. Pokazao je, da posebnim odnosom, uz mnogo poštovanja, ljudi mogu da se izleče i da im se olakša život“ izjavio je Pric.

Pružio je olakšanje „ludima“ koji su zakoračili u njegovu praksu u bečkoj ulici Berggase 19 tako što im je omogućio razgovor uz ležanje na kauču koji mu je služio kao instrument u terapiji.

U Beču će se 2021. i 2023. godine održati kongresi posvećeni Frojdu koji će okupiti ukupno devet hiljada učesnika iz celog sveta.

Takođe, Frojdov muzej u Beču biće ponovo otvoren ove godine u maju. Muzej se nalazi u nekadašnjem stanu u kome je Frojd živeo sa porodicom od 1891. do bekstva u London pred nacistima 1938. godine. Pored različitih eksponata poput Frojdovog kofera i štapa posetioci mogu da uživaju u pogledu kroz prozor i da vide bogatu sakupljenu građu u vidu pisama, fotografija i novinskih članaka.

Serija „Frojd“, emitovala se na ORF-u, a od pre nekoliko dana dostupna je i na Netfliksu… gde će 148 miliona domaćinstava širom sveta imati mogućnost da prati seriju, na preko 30 različitih jezika.

 Serija „Frojd“, zvanični Netflix trejler

Izvor: Eurocompr

 

PROČITAJTE I NAJNOVIJE VESTI – NASLOVNA OVDE

 

NOVO U AUSTRIJI! Onlajn knjižara! Više od 40.000 naslova na srpskom jeziku! Kliknite na baner ispod i uplovite u carstvo knjiga!

 

PROČITAJTE JOŠ I OVO: 

Senke nad Balkanom: Prva domaća serija na platformi Amazon prime

*Dozvoljeno je preuzimanje teksta ili delova teksta, ali uz obavezno navođenje izvora i obavezno postavljanje linka ka portalu www.dijaspora.tv

Prijava za Newsletter

Prijavite se na našu Newsletter adresu i budite u toku sa značajnim temama i dešavanjima u dijaspori

Prijava