Srpski novogodišnji koncert u Beču: Most među kulturama

14.01.2024

U Beču je 13. januara 2024. godine u ambijentu Bečkog kocertnog doma održan 11. po redu Srpski novogodišnji koncert u organizaciji Prosvjete u Austriji.

Novogodišnji koncert je i ovaj  put bio izuzetno posećen i uspešan i na najbolji način pokazao srpsko muzičko stvaralaštvo. Veliki broj gostiju iz sveta diplomatije, kulture, politike i društvenog života, kao i veliki broj Austrijanaca uživalo je u muzici i izuzetnom nastupu etno grupe Trag i Malog hora Prosvjete.

Кoncertu je prisustvovao i ambasador Republike Srbije u Austriji, NJ.E. Marko Blagojević koji se obratio prisutnima i pohvalio rad Prosvjete i ideju ovog koncerta koji, kako je rekao „spaja kulture i ljude na najbolji način“.

Među gostima bili su i pripadnici austrijskih institucija: Gudrun Кugler, Maksimijan Кraus, šef Predstavništva Republike Srpske u Austriji Mladen Filipović, pomoćnik ministra za saradnju sa dijasporom iz Republike Srpske Helena Кrnetić, izaslanici iz Ministarstva bez portfelja zaduženog za koordinaciju aktivnosti i mera u oblasti odnosa s dijasporom vlade Srbije Milivoje Ćosić i  Zoran Anđelković, kao i predstavnici srpskih organizacija i udruženja: Cica Rajković iz Jedinstva, Milan Vidović iz Srpskog centra, Saša Stanković iz Saveza srpskog folklora, srpski studenti i mnogi drugi.

Prisutne je pozdravio predsednik Prosvjete Marko Sarić, koji je istakao duboke istorijske i kulturne veze Austrije i Srbije, vekovni doprinos srpskog naroda razvoju grada Beča i cele Austrije, pozitivnu integraciju naših građana ali i potrebu da se te veze dignu na viši nivo, jer, kako je rekao „međusobni dijalog, obrazovanje i kultura su najbolji načini za to“. Zahvalio se članovima Prosvjete i svima onima koji su pomogli u realizaciju Novogodišnjeg koncerta.

Mali hor Prosvjete pod upravom Vere Simić dočekan je ovacijama. Zatim je usledio nastup etno grupe Trag i njihovim programom koji je napravio svojevrsnu muzičku šetnju kroz jugoistočnu Evropu. Publiku su oduševile kosovskometohijske melodije, vesele ciganske poskočice, sevdalinke, srpske i crnogorske tradicionalne pesme, a članica grupe Trag, Hilda Hrekes, pravoslavna Sirijka, otpevala je verziju pesme ”Ruse kose curo imaš” na arapskom i srpskom jeziku, što je izazvalo posebne oduševljenje u publici.
Zajedničko izvođenje pesme “Anđeli pevaju” Malog hora i Traga bilo je vrhunac večeri, a publika je tek posle tri bisa dozvolila umetnicima da završe koncert.

Sutradan, 14. januara u bečkom Albertholu organizovana je i svečana dodela Novogodišnjih paketića deci Prosvjetinih srpskih dopunskih škola u Beču uz podršku Predstavništva Republike Srpske u Austriji i drugih prijatelja Prosvjete. Paketiće je uz pomoć nastavnica i tima Prosvjete podelio osnivač i rukovodilac Prosvjetinih škola profesor Srđan Mijalković.

 

NAJNOVIJE VESTI – NASLOVNA OVDE

 

PROČITAJTE JOŠ I OVO:

Nove Prosvjetine škole srpskog jezika širom Austrije

 

*Dozvoljeno je preuzimanje teksta ili delova teksta, ali uz obavezno navođenje izvora i obavezno postavljanje linka ka portalu www.dijaspora.tv

Prijava za Newsletter

Prijavite se na našu Newsletter adresu i budite u toku sa značajnim temama i dešavanjima u dijaspori

Prijava