Sunken City: Nova urbana oaza na Dunavu

21.08.2023

Na Dunavu u Beču, areal poznat pod imenom „Sunken City“, biće preuređen i redizajniran. Prostor se nalazi preko puta plaže „Copa Beach“ na Dunavskom ostrvu.

© PID/Christian Fürthner

Pored već poznate bečke plaže „Copa Beach“ uskoro će u glavnom gradu Austrije još jedan areal na Dunavu, poznat pod imenom „Sunken City“, biti preuređen i redizajniran. Prostor se nalazi preko puta plaže „Copa Beach“ na Dunavskom ostrvu. Plan je da se moderno šetalište i čitava oblast koriste tokom cele godine. Nova koncepcija predviđa mogućnosti za bavljenje sportom, za rad, druženje i plažu sa tuševima. Planirane su veće površine bez komercijalne upotrebe i manje lokala.

© Mostlikely Architecture

Prostor „Sunken City“ veličine 20.000 kvadratnih metara će nakon 40 godina intenzivne upotrebe biti transformisan. Kao pobednik na konkursu prošle godine je izabran projekat interdisciplinarne platforme „Mostlikely Architecture & Common Space Team“. Masterplan, koji predstavlja osnovu za radove, predviđa oblast za rekreaciju sa ležaljkama i tuševima, kao i sportske terene. Trenutni lokali će biti srušeni. Ugostiteljski objekti će biti prisutni, ali u značajno manjem obimu. U budućnosti će postojati tri ugostiteljska i jedan mobilni objekat s hranom. Dva od tri objekta će biti otvoreni i zimi. Lokali koji su radili samo tokom leta, od maja do septembra, ubuduće bi trebalo da pozivaju na korišćenje tokom cele godine, izjavila je član gradskog veća za inovacije, planiranje i mobilnost, Uli Zima. U tu svrhu, pešački pontonski most preko Dunavskog rukavca biće dostupan tokom cele godine, samo u slučaju poplava ili pre nego što se formira led most će biti pomeren. Preuređenje „Sunken City“-ja će početi od jeseni i trajaće do 2025. godine.

 

PROČITAJTE I NAJNOVIJE VESTI – NASLOVNA OVDE

 

 

PROČITAJTE JOŠ I OVO:

Nova sezona na Kopa plaži u Beču

Učenje vožnje bicikla za decu u Beču

*Dozvoljeno je preuzimanje teksta ili delova teksta, ali uz obavezno navođenje izvora i obavezno postavljanje linka ka portalu www.dijaspora.tv

Prijava za Newsletter

Prijavite se na našu Newsletter adresu i budite u toku sa značajnim temama i dešavanjima u dijaspori

Prijava