Počinje izdavanje E-card sa fotografijom

03.10.2019

Zdravstvena kartica u Austriji ima novi izgled tj. fotografiju osiguranika, i od ovog meseca počinje zamena dosadašnjih e- card.

(c) www.chipkarte.at

Nova zdravstvena kartica austrijskog osiguranja E-Card, koja kao novinu ima fotografiju, počinje svoju primenu i od ovog meseca se izdaje osiguranicima.

Ukupno će biti zamenjeno 8,8 miliona zdravstvenih kartica ali postepeno, i to po principu – kad osiguraniku istekne zdravstvena kartica, on će poštom dobiti novu, sa fotografijom.

Troškovi zamene zdravstvenih kartica ne ide na račun osiguranika, što znači da je besplatna, a procedura je sledeća: ko poseduje novu digitalnu vozačku dozvolu u Austriji ili digitalni austrijski pasoš, ili se fotografija nalazi u magistratu za boravišnu vizu, fotografija će automatski biti preuzeta i za zdravstvenu karticu E-Card.

Oni osiguranici koji nemaju digitalnu vozačku dozvolu, pasoš i slična dokumenta, od 1. januara 2020. godine, u roku od 90 dana, moraće sami da donesu fotografiju u jednu od 195 filijala osiguranja.

Ukoliko to ne učine u datom roku, e-kartica će im biti blokirana i više neće moći da koriste svoju zdravstvenu karticu i zdravstveno osiguranje u Austriji. 

Za osobe mlađe od 14 godina, starije osobe od 70 godina kao i za osobe koje imaju tuđu negu (Personen ab Pflegestufe vier) , ne važi novo pravilo obavezne fotografije na zdravstvenoj kartici.

Do ove novine je došlo kako bi se stalo na put krivom korišćenju zdravstvene kartice, to jest, da ne bi neka druga osoba sa tuđom karticom odlazila kod lekara i na lečenje, na račun austrijskog osiguranja.

 

Nova E-Card: Sigurnija i sa više funkcija

Zdravstvena kartica E-Card se optički neće mnogo razlikovati od dosadašnje, osim dodatne fotografije, ali će biti znatno zaštićenija nego dosadašnje  i imaće par novih funkcija koje će pacijentima pružiti dodatnu sigurnost.
Određeni delovi, kao na primer, logo osiguranja, biće vidljivi samo pod UV lampom. Takozvana “iris štampa” je još jedan vid zaštite od kopiranja, kao i mikro- tekst koji će biti svuda ispisan.
Obavezna fotografija će biti crno-bele boje, sa laserskom gravurom, čime se dodatno osigurava falsifikovanje kartice, a veličina fotografije je ista kao i na svim ostalim ličnim dokumentima u Austriji.

E- kartica nema funkciju lične isprave/dokumenta, kao što to u Austriji imaju pasoš, lična karta i vozačka dozvola.

Po predviđanjima austrijskog zdravstvenog osiguranja polovina svih 8,8 miliona kartica će biti zamenjeno do kraja 2021. godine,  a  sve ostale do 2023. godine.

Zahvaljujući plavoj poleđini, E-Card je ujedno i Evropska karta zdravstvenog osiguranja (Europäische Krankenversicherungskarte – EKVK), tako da ste zdravstveno osigurani i tokom boravka u određenim stranim zemljama. Trebate samo proveriti da li su sva polja popunjena na plavoj poleđini i ukoliko nisu obratiti se nadležnom zdravstvenom osiguranju.

 

 

PROČITAJTE I NAJNOVIJE VESTI  OVDE

 

PROČITAJTE JOŠ I OVO: 

Zdravstveno osiguranje: Kako se lečiti u Beču bez e-kartice

Novo u Beču: Ultrazvuk kod ginekologa preko e-kartice

Nova terapija u Beču protiv bolova u vratu, leđima ili krstima

Bolnice u Beču: Promena naziva i nova imena za gradske bolnice

*Dozvoljeno je preuzimanje teksta ili delova teksta, ali uz obavezno navođenje izvora i obavezno postavljanje linka ka portalu www.dijaspora.tv

Prijava za Newsletter

Prijavite se na našu Newsletter adresu i budite u toku sa značajnim temama i dešavanjima u dijaspori

Prijava