Restorani u Beču: Obavezna informacija o alergenima u jelovnicima

30.10.2014

Ubuduće će svi restorani u Evropskoj Uniji morati da obaveste svoje goste o tome koje izazivače alergija sadrže njihovi specijaliteti.

Ugostiteljski objekti i restorani širom Evropske Unije od 13. decembra 2014. godine moraju da informišu svoje goste, koje sve izazivače alergija sadrže njihovi specijaliteti. Tako će, na primer, čuvena bečka šnicla morati da sadrži i oznaku AC, koja pruža informaciju da se u ovom jelu nalaze gluten i jaja. Ovo su 2 od ukupno 14 izazivača alergija koja su definisana novom regulativom Evropske Unije. Svaki od njih ima oznaku u vidu jednog slova od A do R.

Restorani mogu da odaberu na koji će način informisati svoje klijente. Prva opcija je da restorani u svoje jelovnike ispišu pomenute oznake, a druga je da svoje goste usmeno obaveste o postojanju eventualnih izazivača alergija. Ukoliko se odluče za usmenu opciju, restorani će morati da svoje radnike pošalju na poseban kurs koji za sada nudi Privredna komora Beča (Wirtschaftskammer Wien).

Kritika

Nova odredba u zakonu ima probnu fazu do 13. decembra, a zatim će biti trajno  uvedena u sve restorane. Kršenje ove regulative restorani mogu platiti  i do 50.000 evra.
I pored toga što ova zakonska odredba zapravo štiti zdravlje, a u ekstremnim slučajevima i ljudski život, njeno uvođenje je izazvalo i brojne kritike.

Usmeno informisanje gostiju, iako na prvi pogled izgleda kao praktičnije rešenje, zahteva brojnu papirologiju jer restorani moraju da poseduju dokumentaciju o svakom jelu koje se nalazi u jelovniku. Zbog toga su ugostitelji predlodložili da se u restoranima uvede odvojen jelovnik sa izazivačima alergija, koji će gosti dobiti prilikom porudžbine.

Stručnjaci za ishranu su takođe skeptični u vezi ove nove odredbe.
Austrijski nutricionista Kurt Widhalm je izjavio za Radio Wien, da ona može da izazove zbunjenost kod gostiju: “Oni koji imaju alergiju već sve znaju o sastavu jela. Osobe koje sumnjaju da imaju alergije ili imaju manju toleranciju na određene sastojke mogu biti zbunjene i imati probleme pri izboru jela koja im se zapravo čine ispravna”.

Dodatan problem se može pojaviti i kod vlasnika i osoblja fast food restorana, kao što su štandovi sa kobasicama, jer oni često nisu upoznati koji se sve sastojci nalaze u njihovim, fabrički proizvedenim proizvodima.

 

NAJNOVIJE VESTI – NASLOVNA OVDE

 

 

PROČITAJTE JOŠ I OVO:

 

Restorani u Beču: Ograničeno vreme boravka u restoranima

Bečka šnicla: Istorija nastajanja bečke šnicle i najbolji recept

 

Restorani u Beču okruženi zelenilom i sa pogledom na park

Bečka atrakcija: Šetnja kroz bečke vinograde i degustacija vina

*Dozvoljeno je preuzimanje teksta ili delova teksta, ali uz obavezno navođenje izvora i obavezno postavljanje linka ka portalu www.dijaspora.tv

Prijava za Newsletter

Prijavite se na našu Newsletter adresu i budite u toku sa značajnim temama i dešavanjima u dijaspori

Prijava