Lepe vesti iz Srbije: U Beč avionom uskoro iz Kraljeva i povratno

15.10.2019

Aerodrom "Morava" kod Kraljeva uspostavlja redovne avio-linije ka Beču i Solunu, odlučila je Vlada Srbije na prošloj sednici.

Aerodrom zа međunаrodni civilni sаobrаćаj „Morаvа“ kod Krаljevа koji je otvoren ove godine u junu počinje sa radom od 1. decembra 2019. godine.

Na civilnom aerodromu Morava kod Kraljeva biće uspostavljene redovne avio-linije ka Beču i Solunu, odlučila je Vlada Srbije na prošloj sednici.

Kako se navodi u odluci vlade objavljenoj u Službenom glasniku, redovan avio-prevoz Kraljevo-Beč-Kraljevo obavljaće se u periodu od 1. decembra ove godine do 31. decembra 2021. godine.

Druga linija, Kraljevo-Solun-Kraljevo krenuće od 10. marta sledeće godine i trajaće do 15. oktobra iste godine.

Takođe, plan je da ova avio-linija u istom periodu funkcioniše i 2021. godine.

Obe avio-linije, ka Beču i Solunu, saobraćaće tri puta nedeljno.

U Lađevcima kod Kraljeva danas je za civilni saobraćaj otvoren aerodrom “Morava”, kao treći međunarodni aerodrom u Srbiji – pored aerodroma u Beogradu i Nišu.

 

Aerodrom mešovitog civilno-vojnog tipa

Kako su ranije izjavili zvaničnici, rekonstrukcija aerodroma je koštala oko 8,5 miliona evra, a biće spreman za letove aviona tipa ATR i Boing 737. Pista je produžena za 65 metara, a celokupna površina piste asfaltirana, kao i rulne staze koje vode do platforme.

Aerodrom kod Kraljeva će, kako je ranije najavljeno iz resornog ministarstva, biti mešovitog civilno-vojnog tipa, jer će 98. vazduhoplovna brigada Vojske Srbije nastaviti da ga koristi.

Vojska aerodrom naziva “Lađevci”, dok će se za civilne letove koristiti naziv “Morava-Kraljevo”.

Vojni aerodrom kod Kraljeva izgradjen je 1967. godine, a prva je tamo bila smeštena 235. lovačko-bombarderska eskadrila koja je bila opremljena avionima F-84 Tanderdžet.

Ideja o adaptaciji aerodroma “Morava” prvi put je pomenuta 2006. godine, glavni terminal je izgradjen 2011. godine, a rekonstruisan 2016. godine.

Kraj 2017. godine se moglo čuti da će prvi letovi sa aerodroma biti uspostavljeni 2018. godine, ali se tada čekala druga faza rekonstrukcije.

Aerodrom Morava je zvanično otvoren na Vidovdan 28. juna 2019. godine, a svečanosti su prosustvovali predsednik Srbije Aleksandar Vučić, premijerka Ana Brnabić, ministarka građevinarstva Zorana Mihajlović, predsedavajući Predsedništva BiH Milorad Dodik i mnogi drugi.

U planu je da se za civilni saobraćaj i prihvat velikih aviona osposobe aerodromi Ponikve kod Užica i Rosulje kod Kruševca, dok Jagodina već nekoliko godina najavljuje izgradnju vazdušne luke koja joj je potrebna “zbog velikog priliva stranih investitora”.

Ako se uzme u obzir da trenutno sa beogradskog i niškog aerodroma leti više desetina aviokompanija do skoro 100 destinacija u oko 40 država, može se zaključiti da bi vazdušni saobraćaj iznad Srbije uskoro mogao da bude najgušći u regionu.

 

Aerodromi u regionu

U Hrvatskoj postoji devet civilnih aerodroma, a najpoznatiji su oni na primorju Dubrovnik, Split, Rijeka, Pula, Zadar, a tu su i aerodromi u Zagrebu i Osijeku.

U Bosni i Hercegovini rade četiri aerodroma sa dozvolama za obavljanje međunarodnog vazdušnog saobraćaja u Sarajevu, Banjaluci, Tuzli i Mostaru.

Crna Gora ima aerodrome u Podgorici i Tivtu, dok Slovenija pored ljubljanskog, imaja još dva međunarodna aerodroma,  u Portorožu i Mariboru.

*Dozvoljeno je preuzimanje teksta ili delova teksta, ali uz obavezno navođenje izvora i obavezno postavljanje linka ka portalu www.dijaspora.tv

Prijava za Newsletter

Prijavite se na našu Newsletter adresu i budite u toku sa značajnim temama i dešavanjima u dijaspori

Prijava