Venčanje u Beču: Najpopularnije lokacije za sudbonosno “DA” iz snova

30.08.2019

U bečkim opštinama postoje lepo uređene sale za svečana venčanja, a ukoliko želite neku drugu atraktivnu lokaciju u Beču, ni to nije problem jer ih ima u izobilju.

(c) pixabay

Leto je i rana jedsen se računa kao sezona venčanja, jer je to omiljeno vreme kad mladenci žele da izgovore sudbonosno “DA”. Ista je situacija i u Beču jer se u letnjim mesecima na svakom koraku mogu videti mladenci i svatovi.

Svi žele i maštaju kako će taj dan venčanja biti savršen, sa stilom, umeren, svima prijatan, sa ukusnom hranom i fantastičnom muzikom, ali je presudan i lep ambijent. To ujedno može biti i mesto iz snova, jer Beč ima veliki broj atraktivnih lokacija na kojima možete izgovoriti sudbonosno „da“ i proslaviti venčanje.

Beč važi za grad romantike sa velikim brojem lokacija za venčanja. Mladenci mogu da biraju da li će im venčanje biti carsko, u jednom od mnogobrojnih dvoraca, ili pak u bečkim vinogradima Cobenzl. Takođe je moguće da se čuveno DA izgovori i na nekoj od bečkih atrakcija, kao što je na primer Veliki točak na Prateru.

Za sve one koji su odlučili da stanu na “ludi kamen” i to baš u austrijskoj prestonici, prvo trebaju da zakažu termin za građansko venčanje, a posle toga i da potraže lokaciju za venčanje u Beču, ukoliko njihov izbor nisu svečane sale u bečkim opštinama.

(c) pixabay

U Beču je uvek veća potražnja termina za venčanje, a najveći broj brakova se sklopi u periodu od maja do oktobra.

Tako da pre nego što mladenci počnu sa bilo kakvim pripremama za slavlje,  trebaju prvo rezervisati datum venčanja. Ukoliko mladenci nemaju sreće za željeni datum, i ako je hitno, venčanje se može obaviti i van Beča, uz to i na nekoj atraktivnoj lokaciji.

Godišnje se u Beču zaključi više od  8.000 brakova. U 10. bečkih opština postoje lepo uređene sale za svečana venčanja gde je zaposleno 40 matičara, što znači da na svakog matičara dolazi otprilike 200 parova.

Osim u matičnim uredima, venčanje u Beču je moguće i na  lokacijama iz snova, kao na primer u cvetnim baštama Hirschstätten, u dvorcu Schönbrunn ili Belvadere, na bečkom Riesenrad-u, dunavskom tornju Donauturm i drugim.

 

Takođe, neke od traženih lokacija za venčanja u Beču su i dvorac „Wilhelminenberg“, vinogradarski deo Beča „ Cobenzl”, bečka Gradska kuća, kao i hotel „Kahlenberg“.

Rezervacija željenog termina za venčanje je moguća online ili lično.

Termini se mogu rezervisati putem interneta ukoliko jedan od partnera ima prijavljen boravak u Austriji, a u ostalim slučajevima venčanje se mora zakazati lično.

Moguće je angažovati i agenciju za venčanja, koja će obezbediti sve što je potrebno, a po želji i pravu kočiju. Kada budući supružnici stignu u kočiji, venčanje iz snova, u Beču, može da počne.

Statistika iz 2012/13: Svaki treći brak u Beču je mešovit

Svaki peti brak u Austrijii, a čak svaki treći brak u Beču je mešovit i sklopljen je između Austrijanca/Austrijanke  i državljanina drugih zemalja. Muškarci i žene u celoj Austriji najčešće se venčavaju za Nemce i Nemice, međutim u glavnom gradu Austrije je slika sasvim drugačija.

U Beču su Austrijancima za supružnike na prvom mestu Srbi i Srpkinje.

Austrijski muškarci uglavnom za supruge odabiraju Nemice. U čak sedam austrijskih republika najviše mešovitih brakova sklopljeni su izmedju Austrijanaca i Nemica. Jedino se Burgenland i  Beč ne ubrajaju u ovu stastiku, jer dok su u Burgenlandu Mađarice najomiljenije partnerke, u Beču Srpkinje zauzimaju prvo mesto.
I Austrijanke uglavnom preferišu Nemce – u celoj Austriji, jedino u Beču postoji druga naklonost ka odabiru bračnog partnera: ovde su srpski supružnici najomiljeniji, pre Turaka i Nemaca.

 

 

PROČITAJTE I NAJNOVIJE VESTI – NASLOVNA OVDE

 

 

PROČITAJTE JOŠ I OVO:

Mešoviti brakovi: Različiti jezici i običaji, ali prava ljubav

Od 2019. u Austriji moguć pravi brak za homoseksualne parove

*Dozvoljeno je preuzimanje teksta ili delova teksta, ali uz obavezno navođenje izvora i obavezno postavljanje linka ka portalu www.dijaspora.tv

Prijava za Newsletter

Prijavite se na našu Newsletter adresu i budite u toku sa značajnim temama i dešavanjima u dijaspori

Prijava