Bečka atrakcija: Veliki točak na Prateru se okreće 121 godinu

16.12.2018

“Veliki točak” je jedan od najvećih simbola Beča i ponosno stoji već punih 121 godinu. Održao se sve do danas, iako mu je dva puta pretilo uništenje.

Veliki točak u bečkom Prateru – Wiener Riesenrad svečano je otvoren 3. jula 1897. godine povodom proslave 50. godišnjice dolaska cara Franje Josipa na presto.
Konstruisali su ga britanski inženjeri Walter Basset i Harry Hitchins, a u njega je ugrađeno  oko 430 tona gvožđa.

U prvoj verziji, kada je izgrađen, imao je 30 gondola (kabina), a danas ih je samo 15.  Veliki točak se kreće brzinom od 2,7 km na sat, oko 20 minuta ukrug i pruža predivan panoramski pogled na Beč.

Za izgradnju točka korišćeni su kranovi na paru, a troškovi čitavog poduhvata iznosili su milion kruna. Na dan otvaranja 10.000 gostiju se vozilo u Velikom točku.

Visine je  64,75 metara, i u vreme kad je napravljen bečki točak nije bio najviši na svetu. Postao je to 1920. godine jer su svi ostali viši točkovi u međuvremenu rastavljeni.

Dozvola za rušenje ove bečke atrakcije je izdata 1916. godine ali zbog konstantnog nedostatka sredstava to na sreću nije učinjeno.

U toku Drugog svetskog rata, godine 1944., požar je zahvatio Veliki točak i uništio svih 30 gondola i ostaje samo njegova metalna konstukcija. Rekonstruisan je 1945. godine i ponovo otvoren 1947. godine sa upola manje gondola iz bezbednosnih razloga, ukupno 15 gondola. One su 2001. godine zamenjene, a godinu dana kasnije izvršena je kompletna obnova točka. Danas je ovaj panoramski točak jedini na svetu koji je ostao iz tog perioda.

Od 1920. do 1985. godine Veliki točak bio je najviši na svetu (držao je rekord čak 65 godina). Prestigao ga je  Visoki valjak u Las Vegasu, koji je otvoren  2014. godine i sa oko 100 metara je viši od bečkog točka, ali je izgrađen 117 godina kasnije. U Velikom točku snimani  su i fimovi kao što su „Treći čovek“ Kerola Rida iz 1949. godine i film o Džemsu Bondu „Dah smrti“ iz 1987. godine.

Veliki točak nalazi se u 2. bečkom okrugu u zabavnom  parku  Wurstelprater. Ovo je najstariji zabavni park na svetu i  danas se u njemu  nalazi preko 250 atrakcija za zabavu ali i planetarijum, Muzej voštanih figura, Muzej čokolade i kabina za letenje„Wind-O-Bona“, čuveni restoran Schweizerhaus i mnoge  druge atrakcije.

Veliki točak u Beču je i mesto gde se održavaju brojni muzički festivali  i modni događaji, ali je i jedana od najekskluzivnijih lokacija u Beču za romantični ručak ili večeru za dve, četiri ili najviše 10 osoba.

(c) Riesenrad

 U atraktivnom i romantičanom ambijentu  Velikog točka u Beču na hiljade devojaka je zaprošeno od strane svojih izabranika na večeri uz sveće koja inače traje 1 sat i 30 minuta.

U sklopu Velikog točka , na samom ulazu, nalazi se muzej koji u vidu maketa prikazuje različita razdoblja ove bečke atrakcije  i poznati restoran Waggon 31.

 

PROČITAJTE I NAJNOVIJE VESTI – NASLOVNA OVDE

 

 

PROČITAJTE JOŠ I OVO: 

 

Prater: Veliki točak se posle istorijske pauze ponovo okreće

*Dozvoljeno je preuzimanje teksta ili delova teksta, ali uz obavezno navođenje izvora i obavezno postavljanje linka ka portalu www.dijaspora.tv

Prijava za Newsletter

Prijavite se na našu Newsletter adresu i budite u toku sa značajnim temama i dešavanjima u dijaspori

Prijava