Vinjeta: Nova žuta vinjeta za austrijske autoputeve je u prodaji

29.11.2018

Vinjeta za austrijske autoputeve za 2019. godinu je u prodaji na 6.000 prodajnih punkteva. Nova vinjeta je limun žute boje i skuplja je za 2,2 odsto.

(c) ASFiNAG

Krišćenje autoputeva i brzih puteva (uključujući gradske zaobilaznice) u Austriji podležu naplati na sledeći način: kupovinom vinjete koja se nalepi na staklo (šoferšajbni) ili u elektronskoj formi.  Ova zakonska obaveza  u Austriji važi za sva vozila ispod 3,5 tone, što znači i za motore. Nova vinjeta za 2019. godinu je limin žute boje i košta 89,20 evra, a za motore 35,50 Euro.

Nova vinjeta za austrijske autoputeve izašla je u prodaju 22. novembra 2019. godine na ukupno 6.000 prodajnih mesta, kako u zemlji tako i u inostranstvu i to  kod auto-klubova ÖAMTC i ARBÖ, u kioscima i na benzinskim pumpama. Elektronsku vinjetu možete  kupiti u ASFINAG shopu ili preko App-a „Unterwegs“Ona zapravo važi 13 meseci, odnosno od 1. decembra 2018. do 31. januara 2019. godine.

Uprkos tome što stara vinjeta još važi, iz “ASFINAG”-a apeluju vozačima da na vreme kupe novu nalepnicu i da ne čekaju poslednji čas.

“ASFINAG” dodaje da je vinjeta jedini način finansiranja veoma razgranate mreže autoputeva u Austriji i da se sva sredstva od prodaje vinjeta koriste za izgradnju i održavanje autoputeva.

Cene nove vinjete poskupela za 2,2%

Cena nove vinjete varira u zavisnosti toga za koje vozilo se kupuje i za koji vremenski period. Vinjeta je ove godine poskupela za 2,2 odsto, što je odraz opšteg porasta cena u Austriji.

Za motorcikle:
10 dana: € 5,30
2 meseca: € 13,40
Godišnja (14 meseci): € 35,50

Za automobile:
10 dana: € 9,20
2 meseca: € 26,80
Godišnja (14 meseci) : € 89,20

Vinjeta je na austrijskim autoputevima obavezna i kršenje zakona se kažnjava novčano na licu mesta: za motor se plaća 65 evra, a za automobil 120 evra. Ako se vinjeta ne plati na licu mesta, sledi prijava kod policije. Kazne u tom okviru iznose od 300 do 3.000 eura. Često se dešava da vozači vrše manipulaciju na vinjeti i u tom slučaju očekuje ih kazna do 240 evra .

Kao zaštita od falsifikovanja na vinjeti se obavezno nalazi srebrni hologram sa grbom Austrije i oznakom za autoput. Detaljnije informacije o novoj vinjeti možete naći na zvaničnoj Internet stranici “ASFINAG”-a.

POGLEDAJTE VIDEO: Pravilno lepljenje vinjete i ostale važne informacije

*Dozvoljeno je preuzimanje teksta ili delova teksta, ali uz obavezno navođenje izvora i obavezno postavljanje linka ka portalu www.dijaspora.tv

Prijava za Newsletter

Prijavite se na našu Newsletter adresu i budite u toku sa značajnim temama i dešavanjima u dijaspori

Prijava