Vreme u Beču: Posle kiše dolazi sunce ali samo nakratko

17.05.2019

Vreme u Beču je poslednjih dana bilo sumorno sa čestim padavinama i niskim temperaturama. Od petka malo toplije, ali "proleće" neće potrajati dugo.

(c)pixabay

Proleće je odavno došlo, a temperature zimske! Nije šala! Iako je proleće po kalendaru stiglo još pre gotovo 2 meseca, tačnije 20. marta,  živa u termometru nikako da oživi, kao da se i ona smrzla, pa nikako da krene bržim koracima ka temperaturama na koje smo navikli u ovo doba godine.

Ovo je period kada se ide u prirodu, a preko vikenda organizuje piknik sa porodicom i prijateljima sa roštiljanjem na Dunavskom ostrvu. Do sada, ova vrsta aktivnosti u prirodi nisu bile izvodljive jer nije bilo dana da ne pada kiša, a dnevna temperatura se kretala u proseku oko 10 stepeni Celzijusa.

Doduše, ovih dana su takozvani „ledeni sveci“,  kada se po narodnom verovanju u Austriji može dogoditi i mraz, tako da su i poljoprivrednici  u pripravnosti kako ih hladnoća ne bi iznenadila i nanela štetu, u prvom redu vinogradima i voćnjacima koji su u punom cvatu.

I zaista, niske temperature, nevreme praćeno gradom, obilne kiše, ali i puno snega, i to ne samo u planinama, nego čak i u blizini Beča, obeležili su ovu prvu polovinu maja 2019. godine.

Narednih dana toplije, onda opet zahlađenje

Ali, kao što se u narodu kaže – nada umire poslednja. I zaista. Narednih dana padavine će prestati, živa u termometru će opet „oživeti“ i imaćemo bar nekoliko dana onakav maj, na koji smo navikli: sunčan, vedar, razdragan, mesec ljubavi, sa opojnim mirisom lipa i drugog predivnog cveća u svim mogućim bojama. Očekuje se da će maksimalna temperatura u Beču u narednih desetak dana biti oko 23 stepena,  ali uz malo padavina.

Ali spremite se i za sledeću vest! Poslednje nedelje maja opet će se desiti zahlađenje sa kišom, vetrom i temperaturama koje krajem meseca neće prelaziti 10 stepeni. Zato, iskoristite ovih narednih nekoliko lepih i toplih dana. Srećom u Beču postoji veliki broj zatvorenih bazena, pa ipak eto prilike i za malo rekreacije. Kad se već ne može uživati na otvorenom.

Da, još malo, pa će i (kalendarsko) leto. Ako uprži sunce kao prošle godine, nemojte se žaliti. Klimatske promene, za koje smo i mi pomalo krivi, postaju deo našeg svakodnevnog života.

PROČITAJTE JOŠ I OVO:

Proleće u Beču: Prolećne atrakcije u parkovima i na slobodnim površinama

 

*Dozvoljeno je preuzimanje teksta ili delova teksta, ali uz obavezno navođenje izvora i obavezno postavljanje linka ka portalu www.dijaspora.tv

Prijava za Newsletter

Prijavite se na našu Newsletter adresu i budite u toku sa značajnim temama i dešavanjima u dijaspori

Prijava