Zabrana pušenja preti i šiša-barovima u Beču

23.06.2019

U Beču postoji oko 50 šiša-barova, a ukoliko se računaju klubovi, restorani i diskoteke sa šišom, broj ovakvih lokala je još veći.

(c) pixabay

Šiša-barovi niču poslednjih godina poput pečurki posle kiše i malo kome je dosad smetao ovaj trend.  Mnogi uživaju u „pućkanju“ nargile i druženju u mirišljavim oblacima dima.

Opšta zabrana pušenja u gastronomskim objektima u Austriji koja će, najverovatnije, biti usvojena za dve nedelje u Nacionalnom savetu, obuhvatiće, možda, i e-cigarete i nargile.

Jakob Baran, predsednik Udruženja šiša (Shisha-Verbands), strahuje za celu branšu. “Jedno je jasno: mi smo jedina zemlja u Evropi i EU gde se zakon o zabrani pušenja u gastronomiji sprovodi ovako dramatično. Ukoliko do nje dođe, 500 kompanija i 10.000 zaposlenih u Austriji će uskoro biti pogođeno i mislim da svi mi to ne želimo ”, rekao je Baran u intervjuu za” Wien heute “.

Restoran Cavallo u blizini  Mariahilfer Straße je dobro posećen još od jutarnjih sati, a gosti  mogu da biraju između različitih mešavina duvana na nargilama.
“Svi koji dolaze kod nas, naravno dolaze zbog pušenja. Ali to nije pravo pušenje. Šiše tj. nargile ne trebaju se upoređivati sa cigaretama, to je zapravo para“, kaže Eren Talas, koji radi u restoranu.

Uz pomoć Privredne komore, šiša barovi i restorani žele da, u poslednjem trenutku, dođu do izuzetka od zabrane pušenja, a da li će to uspeti  uskoro ćemo saznati.

 

Da li je pušenje nargile štetno ili ne?

S jedne strane pušenje nargile je pozitivan trend zavhaljujući kojem sve manje mladih poseže za cigaretom. S druge strane lekari pušenje nargile smatraju skoro jednako opasno kao pušenje cigareta jer smanjuje kapacitet pluća i povećavaju opasnost od raka. Neka istraživanja pokazuju da jedna nargila s duvanom sadrži 10 do 20 puta veću količinu nikotina od cigarete i da neko ko svakodnevno poseže za nargilom može isto tako da popuši deset cigareta.

Umesto duvana u nargilama se može konzumirati i takozvano mirisno kamenje koje ne sadrži duvan, ali se o sastavu ove materije ne zna baš  mnogo.

 

Sprava iz „Hiljadu i jedne noći“ 

Nargila ili šiša, kažu stručnjaci, može izazvati i  trovanje ugljen-monoksidom. Opasnost preti i onima koji borave u prostorijama gde se puši nargila. Na orijentu se nargile uglavnom puše na otvorenom, ali na Zapadu se uglavnom radi o zatvorenim prostorijama tj. barovima specializovanim za ovu vrstu uživanja.

PROČITAJTE JOŠ I OVO:

NOVO U AUSTRIJI: Zabrana pušenja u autu u prisustvu dece

 

*Dozvoljeno je preuzimanje teksta ili delova teksta, ali uz obavezno navođenje izvora i obavezno postavljanje linka ka portalu www.dijaspora.tv

Prijava za Newsletter

Prijavite se na našu Newsletter adresu i budite u toku sa značajnim temama i dešavanjima u dijaspori

Prijava