Zahlađenje: Slede nahladniji dani ove zime

08.02.2021

Ledena vazdušna masa počinje od četvrtka preko centralne Evrope tako da se u petak i za vikend očekuje veoma hladno vreme.

FOTO (C) PIXABAY

Mnogi su se ponadali da je zimi došao kraj i da će uskoro stići i pravo proleće jer je proteklih dana zabeležena znatno veća temperatura vazduha. Međutim, vreme će nas ponovo iznenaditi, jer nas očekuje niske temperature.  Sledi nahladniji deo ove zime, ledeni dani , kiša i sneg.
Ukoliko se proračuni stručnjaka ostvare, nakon 12. februara očekuje nas najhladniji deo ovogodišnje zime.
Zahlađenje u Austriji  i regionu biće u znaku suvog vremena, ako izuzmemo sam prodor hladnog fronta kada će biti i padavina.

Ledena vazdušna masa počinje od četvrtka preko centralne Evrope kada će ojačati snažan anticiklon, vazdušni pritisak biće u osetnijem porastu i padavine će vrlo brzo prestati, tako da se u petak i za vikend očekuje veoma hladno vreme, uz temperature znatno ispod proseka za ovo doba godine. Sasvim slabog snega u početku može biti, ali bez značajnijeg snežnog pokrivača u nižim predelima.

Prema trenutnim prognozama Austrijskog državnog metrološkog zavoda trenutni metrološki modeli najavljuju duži period hladnog vremena.

Osim zahlađenja stižu i čestice peska iz Sahare, pa u ponedeljak i narednih dana (do srede) kiša koja bude padala, može da bude “žuta”, “prljava” ili “crvena”, tj. da sadrži čestice pustinjskog peska iz Sahare. Ovo je potpuno prirodna i bezopasna pojava i uobičajena pri ovoj sinoptičkoj situaciji.

 

*Dozvoljeno je preuzimanje teksta ili delova teksta, ali uz obavezno navođenje izvora i obavezno postavljanje linka ka portalu www.dijaspora.tv

Prijava za Newsletter

Prijavite se na našu Newsletter adresu i budite u toku sa značajnim temama i dešavanjima u dijaspori

Prijava