Sumnjivo: Koliko su sigurni naši podaci na Fejsbuku?

05.04.2018

Skandal o zloupotrebi podataka sa Fejsbuka poprima sve veće dimenzije. Računa se da je u Austriji pogođeno 33.555 osoba. Zuckerberg je najavio čitav niz reformi.

Skandal o zloupotrebi podataka sa Fejsbuka poprima sve veće dimenzije. Reč je o nedozvoljenom korišćenju i do 87 miliona korisnika za potrebe izborne kampanje američkog predsednika Donalda Trampa. Računa se da je u Austriji pogođeno 33.555 osoba.

Šef Fejsbuka Mark Zuckerberg se izvinuo i najavio reforme. Trebaće, po njegovim rečima, i „više godina“, kako bi se uklonili problemi sa zaštitom podataka korisnika. Istovremeno on je i samokritičan kad kaže da Fejsbuk nije dovoljno učinio kako bi zaštitio svoje korisnike i dodaje: „To je bila naša greška, to je bila moja greška“.

Zuckerberg je najavio čitav niz reformi. Tako će korisnici, recimo, moći lakše da dobiju uvid u to koje njihove lične podatke je memorisao fejsbuk. Njima bi sada trebalo takođe da bude lakše da te podatke izbrišu. Jedan novi meni bi trebalo da im omogući da brzo povećaju sigurnost svog naloga.

Da li je to dovoljno? Koliko su sigurni naši podaci?

Koncern nikada neće prestati da grabi sebi naše privatne podatke i da ih bez skrupula prodaje trećim licima. On samo ne želi da mi to saznamo! Valjda je svima poznata ona situacija: surfujete po internetu, razgovarate sa prijateljima telefonom ili šaljete postove o nekom filmu, novom autu ili nabavci novog televizora – i već vam se na fejsu pojavi odgovarajuća reklama. Posebno sumnjive su brojne aplikacije sa igricama koje bukvalno usisavaju podatke sa vašeg telefona i prosleđuju ih drugima.

 

O čemu treba voditi računa?

Prilikom kreiranja profila navode vas da dajete privatne informacije o sebi (političko opredeljenje, verska shvatanja, hobiji, školsko obrazovanje itd). Korisnik nikada ne treba da dozvoli da prilikom kreiranja profila bez razmišljanja odgovara na postavljena pitanja. Ne bi smeo da daje nikakve informacije o samom sebi. Osnovne postavke Fejsbuka ne odgovaraju kriterijumima o zaštiti podataka. Svako je u mogućnosti da dođe do podataka o korisnicima. To se može suzbiti korekcijama u delu koji se odnosi na privatnu sferu korisnika.

 

I kriminalci vrebaju!

Kriminalci mogu da dođu do informacija o kretanjima korisnika u toku dana. Tako mogu znati kada je u stanu. Ne smeju se objavljivati ni slike sa odmora. I to je znak za kriminalce da niste kod kuće. Profesionalne organizacije će vas vrlo brzo identifikovati i pronaći. I kod slike na profilu treba se truditi da sve bude neutralno, bez pozadine koja bi nagoveštavala gde se nalazite, tako da ne može lako da se prepozna mesto na kojem je slika napravljena. A najsigurnije je da na profilu nemate nikakvu sliku.

Nemojte slati nikakve postove o vlastitoj ličnosti. Sami možete uneti izmene u delu koji se tiče privatne sfere („Konto“ → Privatsphäre). Ukoliko se na zidu pojave postovi  kao što su „Gde si?“ ili „Šta radiš sada?“ treba ih ignorisati. Postove ne treba nikako slati, ukoliko niste potpuno sigurni ko sve može da ih vidi i da vam to ne može naneti štetu

 

*Dozvoljeno je preuzimanje teksta ili delova teksta, ali uz obavezno navođenje izvora i obavezno postavljanje linka ka portalu www.dijaspora.tv

Prijava za Newsletter

Prijavite se na našu Newsletter adresu i budite u toku sa značajnim temama i dešavanjima u dijaspori

Prijava