Novo u Beču: Ultrazvuk kod ginekologa preko e-kartice

15.07.2019

Ginekološki pregled je potpun kad se izvrši i trans vaginalni ultrazvučni pregled, koji od 1. jula pokriva Bečki fond zdravstvenog osiguranja.

(c) pixabay

Pregled kod ginekologa ne može se zamisliti bez pomoći ultrazvučnih aparata koji su od velike pomoći lekarima kod pregleda trudnica i žena. Ginekološki ultrazvuk nije svemoguć, ali može dosta upotpuniti dijagnozu u kombinaciji sa ostalim dijagnostičkim metodama.

Ginekološki ultrazvuk se može raditi preko stomaka (transabdominalno) ili vaginalnim putem (trans vaginalno). Kod transvaginalnog ultrazvuka, koristi se sonda i pošto je bliže posmatranim ogranima, lekar dobija jasniju sliku.

Upravo ovu vrstu ultrazvučnog pregleda, trans vaginalni, ranije nije pokrivalo Bečko zdravstveno osiguranje (WGKK) već su pacijentkinje same snosile troškove.

Ovaj nedostatak je sada eliminisan. Od 1. jula 2019. godine, Bečki fond zdravstvenog osiguranja (WGKK) pokriva troškove za ultrazvuk vagine i abdomena za pregled obavljen kod specijalista i grupne prakse za ginekologiju.

Dakle, trans vaginalni ultrazvučni pregled kod ginekologa, od sad pokriva bečki Fond zdravstvenog osiguranja (WGKK) tj. preko e-kartice.

 

Bonus za produženo radno vreme za lekare (SVÖ bonus)

Ordinacije koje su otvorene najmanje 25 sati nedeljno, dobiće bonus podrške od strane zdravstvenog osiguranja. Što je više pacijenata zbrinuto u ordinaciji, to je veća finansijska podrška. Lekari opšte prakse primaju premiju počevši od 1.200 slučajeva po kvartalu, dok pedijatri imaju ograničenje od 700 slučajeva po kvartalu. Za lekare opšte prakse, isplata bonusa je između 5 i 6,5 evra po pregledu i između 3 i 6 evra za pedijatre.

U  toku je i pilot projekat u telemedicini koji traje od 1. jula 2019. do 31. decembra 2020. godine u koji su uključeni lekari opšte prakse, pedijatrije i ginekologije. Lekarima se pruža mogućnost da se konsultacije koje rade putem telefona i naplate od zdravstvenog osiguranja (WGKK). Preduslov je da je pacijent već prijavljen u toj ordinaciji kao pacijent.

Dakle, osim pregleda pacijenata u ordinacijama,  bečki lekari iz oblasti opšte medicine, pedijatrije i ginekologije sada mogu davati savete i telefonom  i to će biti obračunato preko e-kartice. 

 

PROČITAJTE JOŠ I OVO: 

Besplatni preventivni pregled za odrasle u Austriji

Hitna služba: U bolnici Rudolfstiftung otvorena Centralna služba za hitnu medicinu

Porođaj u Beču: Servis za jednostavnu prijavu porođaja onlajn ili telefonom

Bolnice u Beču: Promena naziva i nova imena za gradske bolnice

Potrebni lekari: Za koju godinu Austrija se suočava s manjkom medicinskog osoblja

 

 

*Dozvoljeno je preuzimanje teksta ili delova teksta, ali uz obavezno navođenje izvora i obavezno postavljanje linka ka portalu www.dijaspora.tv

Prijava za Newsletter

Prijavite se na našu Newsletter adresu i budite u toku sa značajnim temama i dešavanjima u dijaspori

Prijava