Bečki zoološki vrt: Stigla prinova morskog lava

24.07.2020

Zoološki vrt u Beču dobio je novu prinovu. Rodilo se mladunče morskog lava. Prvih nekoliko dana majka i beba bili su odvojeni od očiju javnosti, a konačno ih mogu videti i svi posetioci. 

© Daniel Zupanc

Iako je zoološki vrt u Beču bio jedno vreme zatvoren  zbog Korona virusa ipak ima i lepih vesti. U toku epidemije se rodilo mladunče prstenorepnog lemura, a u julu se rodilo muško mladunče morskog lava.  Prinova teži oko deset kilograma i živi u posebnoj stanici s majkom Peaches.

Siv, naboran i jako sladak: ovim se rečima se može opisati prinova u bečkom zoološkom vrtu Tiergarten Schönbrunn. Prvih nekoliko dana majka i beba bili su odvojeni od očiju javnosti, a od 7. jula konačno ih mogu videti i svi posetioci.

Ovo je inače prvo mladunče mlade ženke južnoameričkog morskog lava zvane Peaches koja se 2016. godine preselila u Beč  iz zoološkog vrta Hellabrunn u Minhenu. Pokazalo se da je Peaches sjajna majka. Doji svoje mladunče i pomno ga čuva“, kažu iz uprave zoološkog vrta.

Peaches i njezino mladunče žive u posebno uređenom plitkovodnom delu za morske lavov4. Ova vrsta, doduše, zna plivati već od rođenja, ali potrebno je nekoliko dana dok mladunče ne otkrije radost brčkanja u vodi.

Kada postane dovoljno vešt u kretanju na kopnu i u vodi, tada će se zajedno s majkom pridružiti ostalim morskim lavovima.

Južnoamerički morski lavovi,  kao što im i samo ime govori,  žive na obalama Južne Amerike u kolonijama.

Pogledajte video o malom morskom lavu:

Aktuelne vesti možete pratiti na Facebook stranici Zoološki vrt Beč – Zoo Vienna Schönbrunn.

DA LI STE ZNALI?

– Najstariji zoološki vrt na svetu koji i danas postoji je osnovan 1752. godine u Beču. 
– Kada je carica Marija Terezija naredila proširenje dvorca Schönbrunn, njen muž  je želeo da se unutar velikih vrtova, koji okružuju dvorac, smesti i zoološki vrt. Tako je nastao bečki zoološki vrt – Tiergarten Schönbrunn.
– Od osnivanja 1752. do 1779. godine, bečki zoološki vrt bio je rezervisan samo za pripadnike carske porodice i posebne goste, a 1779. godine postaje otvoren za javnost i to potpunosti besplatno.
– Bečki zoološki vrt „Šenbrun“ je već više godina za redom, posle dvorca „Šenbrun“, druga najposećenija atrakcija u Austriji.
– Među austrijskim posetiocima ima i onih koji su  stalni gosti. Naime, više od 100.000 vlasnika godišnje karte može svakodnevno da posećuje omiljene životinje.
– Da li ste znali da možete postati kum jednoj od životinja u bečkom zoološkom vrtu ili da kumstvo možete da poklonite za božić?

 

PROČITAJTE I NAJNOVIJE VESTI – NASLOVNA OVDE

 

NOVO U AUSTRIJI! Onlajn knjižara! Više od 40.000 naslova na srpskom jeziku! Kliknite na baner ispod i uplovite u carstvo knjiga!

 

PROČITAJTE JOŠ I OVO: 

Bečki zoološki vrt ponovo proglašen za najbolji u Evropi

*Dozvoljeno je preuzimanje teksta ili delova teksta, ali uz obavezno navođenje izvora i obavezno postavljanje linka ka portalu www.dijaspora.tv

Prijava za Newsletter

Prijavite se na našu Newsletter adresu i budite u toku sa značajnim temama i dešavanjima u dijaspori

Prijava