Beč u rukama najmlađih sugrađana: Manifestacija gde deca upravljaju gradom

06. avg 2014 u 11:19

U Beču se održava manifestacija „Uđite u Rathaus” posvećena najmlađim Bečlijama a svake godine između 5 do 7 hiljada dece poseti i radi u „dečijem gradu”.

(c) dijaspora.tv - Ljubiša Dimitrijević

Manifestacija „Uđite u Rathaus” ( „Rein ins Rathaus!“) je u toku i održava se dvanaestu godinu za redom sa ciljem da se kod najmlađih sugrađana razvija svest za demokratiju, oblikovanje okruženja i zajednički suživot. Iz godine u godinu dečji grad se menja jer i mlade Bečlije menjaju i razvijaju svoj grad.

Na brojnin štandovima „rade“ deca i  čitav grad je u njihovim rukama. Ovo je jedinstvena prilika da se oprobaju u različitim poslovima: administrativnim, bankarskim, medijskim i sličnim. Pored tehničkih i bankarskih poslova mališani se takođe mogu baviti i umetnošću a imaju i mogućnost da izlože svoja umetnička dela.

Za usluživanje “grada” se brine i poseban dečiji restoran u kojem se pravi limunada, sendviči i voćne salate. Posebno je interesantna sala za sednice gde dečji gradski ministri odlučuju najvažnije stavke i donose zakone za bolje funkcionisanje grada.

 

Najveća gužva na birou za zapošljavanje

Na samom ulasku u dečji grad nalazi se šalter AMS-a tj. biroa za zapošljavanje. Čitava kolona mališana želi da se zaposli u određenim oblastima. Za prijavu za posao popunjavaju formular sa podacima o svojim sposobnostima kao i željeni posao. Često se dešava da trenutno nema mesta za novog radnika u pojedinim službama, ali u kratkom roku, deca sebi pronađu novi posao iz snova.

 

Bez medija se ne može

Naravno bez medija jedan grad ne može da funkcioniše, pa tako ni ovaj dečji grad u Rathausu. Postojeća radio stanica i brojni mali novinari u redovnim vestima obaveštavaju o dešavanjima u njihovom gradu.

Novinari na primer u svojoj medijskoj agenciji imaju i zadatak da tekstove prepričaju svojim rečima, a posebno sposobni „novinarčići” će imati priliku da postavljaju pitanja „pravom“ gradonačelniku Beča – Mihaelu Hojplu.
Manifestacija „Uđite u Rathaus!“ („Rein ins Rathaus!“) traje do 9. avgusta u vremenu od 10 do 17 časova. Sva deca su pozvana i dobro došla da učestvuju u ovom projektu i upravljavljaju svojim gradom.

Više informacija o manifestaciji možete dobiti na zvaničnoj internet stranici grada Beča.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Prijava za Newsletter

Prijavite se na našu Newsletter adresu i budite u toku sa značajnim temama i dešavanjima u dijaspori

Prijava