Početak školske godine: Bečke škole spremno dočekale oko 240.000 učenika

02.09.2019

Bečke škole su spremno dočekale oko 240.000 đaka u novoj školskoj godini 2019/20, a gradska vlast u Beču uložila je više miliona evra u brojne projekte.

(c) pixabay

Oko 240.000 bečkih učenika je danas započelo novu školsku godinu, a početak svake školske godine za celu porodicu je važan i uzbudljiv trenutak i povezan je i sa velikim troškovima za nabavku školskih udžbenika, pribora i odeće.

Danas je Beč dobio i 17.000 đaka prvaka, 6 novih škola i jedan novi obrazovni kampus u Berresgasse u Donaustadtu, koji je  izgrađen sa vrtićem koji ima 12 grupa, celodnevnu osnovnu školu sa 17 razreda i celodnevnu srednju školu.

Bürgermeister Michael Ludwig und Bildungsstadtrat Jürgen Czernohorszky Copyright: C.Jobst/PID

Ukupno 34 škola u Beču je u potpunosti renovirano, a ono što će biti veoma značajno je i da će bečke škole dobiti WLAN mrežu. Tokom leta pokrenuto je 7 pilot lokacija u školama u 3., 7., 10., 19. i 22. bečkom becirku.

Grad Beč je za brojne projekte u dobar start ove školske godine uložio oko 170 miliona evra.

 

Grad Beč i nabavka školskog pribora

Kako bi se roditeljima olakšao start u novoj školskoj godini,  gradske vlasti su i ove godine osigurale dodatna sredstva za javne bečke škole. Grad Beč će investirati ukupno 4 miliona evra u kupovinu svesaka, olovka, geometrijskog pribora, gumica i šestara, a učitelji  mogu sami odlučiti što je od toga najpotrebnije u njihovim razredima. Nabavka materijala odvija se preko bečkog magistrata za školstvo (MA 56) ili to po dogovoru obavljaju sami učitelji i predstavnici roditelja.

Gradska pomoć prilikom nabavke školskih materijala roditeljima osnovaca donosi “olakšanje”, kao i  srednjoškolacima i roditeljima  učenika  politehničkih škola.

Početak školske godine može biti veliki izdatak za roditelje ukoliko ne obrate pažnju na celokupnu ponudu i cene. Iako se to, možda, na prvi pogled ne uočava, razlike u ceni za olovke i ostalu opremu se veoma razlikuju. U zavisnosti od proizvoda i marke, roditelji mogu uštedeti  i do 251 posto za isti proizvod, pokazuje  AK monitor cena, o čemu smo pisali u predhodnom tekstu. 

Novi projekat pod nazivom „Respekt: Zajedno jači“

Nedavno  je predstavljen novi projekat Grada Beča pod nazivom „Respekt: Zajedno jači“  („Respekt : Gemeinsam Stärker“) čiji je cilj da se u školama među nastavnicima, učenicima i roditeljima stvori atmosfera za veći stepen uzajamnog poštovanja. Time bi ove grupe trebalo u svakodnevnom životu da se lakše suprotstave izazovima kao što su omalovažavanje na osnovu pola, porekla, seksualne orijentacije, vere i pogleda na svet, zatim predrasude, napetosti i konflikti u učionici, iskustva sa diskriminacijom ili mržnjom u društvenim mrežama. Više o projetku u našem predhodnom tekstu Škole u Beču: Novi projekat pod nazivom „Respekt: Zajedno jači“ 

Besplatna BIO užina

Bečke škole su 2015. godine uvele i program besplatne BIO užine“Frucht macht Schule”, i jednom nedeljno dobijaju dostavu bio voća i povrća koje se deci svakodnevno deli za užinu.

Cilj projekta je najmlađim Bečlijama što više približiti važnost zdrave hrane i to regionalnog porekla i pobuditi zadovoljstvo prilikom konzumiranja voća i povrća, i to u starosnoj dobi u kojoj se prehrambene navike još uvek mogu lako oblikovati.

 

PROČITAJTE JOŠ I OVO:

Ekonomska škola u Beču koja nudi bosanski, hrvatski i srpski kao drugi strani jezik

Vrtići u Beču doprinose balansu poslovnog i privatnog života

 

Maternji jezik: Grad Beč traži zainteresovane čitače na maternjem jeziku

Letnji kampovi u Beču za čuvanje dece na raspustu

 

*Dozvoljeno je preuzimanje teksta ili delova teksta, ali uz obavezno navođenje izvora i obavezno postavljanje linka ka portalu www.dijaspora.tv

Prijava za Newsletter

Prijavite se na našu Newsletter adresu i budite u toku sa značajnim temama i dešavanjima u dijaspori

Prijava