Počinje prijavljivanje za gimnazije i NMS

11. jan 2018 u 11:30

Ukoliko Vam je dete u četvrtom razredu osnovne škole (Volksschule) i želite na vreme da ga prijavite za nastavak školovanja, obavezno obratite pažnju na sledeće termine i formalnosti.

Za mnoge desetogodišnjake i njihove roditelje ovih dana započinje proces prijavljivanja za nastavak školovanja. Po završetku „niže“ osnovne škole (4. razreda Volksschule) u izboru su ili „niža gimnazija“ (AHS/Allgmeinbildende Höhere Schule/Unterstufe) ili tzv. nova srednja škola odnosno „viša osnovna“ (od 5.-8. razreda) koja se zove Neue Mittelschule (nekadašnja Hauptschule). Ako imate dete u tom uzrastu, ono će ovih dana kući doneti Erhebungsblatt koji će mu izdati osnovna škola, kao i informacije o postupku prijavljivanja za dalje školovanje. Kako izgleda postupak prijavljivanja i kojih se termina morate pridržavati?

Telefonsko prijavljivanje i lični razgovor

Prijavljivanje telefonom za termin za razgovor u željenoj školi počinje danas, 11. januara, i traje do 19. januara 2018. O dobijanju mesta ne odlučuje dan kada ste zakazali razgovor s direktorom škole! Razgovori se obavljaju od 19. do 23. februara 2018. godine i ni od tog termina ne zavisi da li će vam dete dobiti mesto.

Ako, na primer, želite da dete prijavite za gimnaziju, onda prilikom prijavljivanja (razgovora) treba da navedete još jednu, alternativnu gimnaziju, za koju ste zainteresovani. To je pametno zbog mogućnosti da za željenu gimnaziju nema mesta ili da su ih popunila samo deca koja imaju jedinice iz obaveznih predmeta: nemačkog i matematike. Na razgovor u februaru treba da ponesete i tzv. „Erhebungsblatt“ koji dete dobija u svojoj osnovnoj školi. Uz to vam je potrebno i svedočanstvo sa polugodišta (Schulnachricht) u originalu i kopiji.

Kada ćete saznati je li dete primljeno?

Na osnovu ocena iz polugodišnjeg svedočanstva i razgovora (i sa detetom) vaša željena gimnazija donosi odluku o „privremenom prijemu“  (vorläufige Aufnahme). Gimnazija, međutim, mora da vodi računa o broju raspoloživih mesta i svojim „obavezama“ (da primi prvo decu s dobrim ocenama iz okoline kao i braću/sestre učenika koji je već posećuju). Ako u željenoj gimnaziji za vaše dete iz nekog od navedenih razloga nema mesta, škola će se interno raspitati kod one druge koju ste naveli kao alternativu. Kakav god da je rezultat, vi ćete poslednje nedelje marta 2018. (od 23.3.2018.) dobiti obaveštenje: ili da je dete „privremeno primljeno“ u željenu/alternativnu gimnaziju, ili da to nije slučaj.

Ukoliko dete nije primljeno, onda dobijate i obaveštenja o daljem postupku. Pošto mu u tom slučaju preostaje jedino „nova srednja škola“, roditelji treba da se povežu sa opštinskim školskim inspektorom nadležnim za opštinu stanovanja koji se nalazi u Magistratskom uredu (Bezirksamt). Uz njegovu pomoć se onda traga za daljim mogućnostima, odnosno odgovarajućom NMS.

Postoji i mogućnost da dete koje ima jednu trojku (iz matematike ili nemačkog) polaže prijemni ispit iz tog predmeta, ali je ne nude sve gimnazije. Ako ne uspe, onda mu, međutim, preostaje još samo mali izbor NMS, jer je vreme upisivanja već prošlo, ali i tada pomaže opštinski školski inspektor.

U slučaju da je dete „privremeno primljeno“ u gimnaziju, potrebno je da se u junu donese odgovarajuća potvrda o „zrelosti za gimnaziju“ (AHS Reifebestätigung) koju takođe izdaje osnovna škola i na taj način je upis i konačan.

Za roditelje koji svoju decu zbog nedovoljno dobrih ocena odmah upisuju u novu srednju školu, važe isti termini. Prilikom prijavljivanja se osim Erhebungsblatt-a, svedočanstva (Schulnachricht) donosi i rodni list deteta i njegova prijava stana (da imate sve, za svaki slučaj).

Ako dete zbog prevelikog broja učenika ne može biti primljeno u željenu NMS onda mu opštinski školski inspektor dodeljuje sledeću u kojoj ima mesta.

U nastavku ćete naći linkove koji vam mogu pomoći prilikom traganja i ostalih formalnosti. Želimo svoj deci uspešan nastavak školovanja!

Lista opštinskih školskih inspektora

Lista bečkih gimnazija

Nove srednje škole Beč – pretraga (ukucajte Neue Mittelschule, Wien)

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Prijava za Newsletter

Prijavite se na našu Newsletter adresu i budite u toku sa značajnim temama i dešavanjima u dijaspori

Prijava