Integracioni sporazum u Austriji: Od 1. oktobra novi zakon o integraciji

11. okt 2017 u 09:18

U Austriji su ponovo promenjeni zakoni o stranacima, a najvažniji je Zakon o integraciji (Integrationsgesetz). Uz to se uvode i strožije kontrole i nove kazne.

Novi stranci, koji iz „trećih država“ smeju da se dosele da žive i rade u Austriji, uglavnom su  članovi  uže porodice (muž, žena, deca), koji dolaze u okviru spajanja porodica. Ostali se legalno mogu naseliti u Austriji samo ako su dobro obrazovani ili imaju  deficitarna zanimanja. Za sezonske radnike i studente važe druga pravila.

Šta podrazumeva Integracioni sporazum prikazaćemo vam u sledećem primeru:

Dragana D. je državljanka Republike Srbije i  u Austriju (Beč)  se doseljava iz Jagodine  kako bi živela sa svojim mužem Markom. Da bi dobila prvu jednogodišnju dozvolu za boravak i rad, Dragana mora  da dokaže znanje nemačkog na nivou A1. Samo s tom dozvolom ona sme da živi i radi u Austriji  duže od 90 dana tokom pola godine.

Prilikom preuzimanja prve dozvole Dragana se obavezuje da će ispuniti  Integracioni sporazum  (IV). To znači da će u propisanim rokovima uspešno položiti ispite predviđene Integracionim modulima 1 i 2. Za prvi modul, država Austrija  (Austrijski fond za integraciju) će joj pod određenim uslovima  pomaći finansijski, za drugi više ne. Opšti uslovi za ispunjavanje Integracionog modula 1 i 2 nisu promenjeni novim Zakonom. Da se podsetimo:

Modul  1   je  obavezni  preduslov da bi Dragana dobila „vizu“ za boravak i rad koja važi 3 godine   (posle prve dve jednogodišnje). Ispit iz nemačkog na nivou A2 ona mora da položi  najdalje 24 meseca  posle dobijanja prve dozvole. Uz nju država Dragani izdaje bon za učenje nemačkog. On joj posle uspešno položenog ispita omogućava  vraćanje 50% novca  koji je potrošila za kurs A2. Pošto država nagrađuje samo vredne, rok za polaganje ispita u tom slučaju iznosi najviše 18 meseci.

Ovaj modul pre ili kasnije svako mora da ispuni.  Ako zakasni, Dragana zbog toga neće morati da napusti Austriju. Ukoliko radi, ima dovoljno novca za život i gde da stanuje, ako je socijalno i zdravstveno osigurana, Dragana u tom slučaju  neće dobiti dozvolu na 3 godine, već opet samo na 12 meseci. Dok ne položi A2, i to po mogućnosti naredne godine. Uz to dolazi i  kazna od 500 evra, koju može da joj propiše opština.

Modul  2  je preduslov za sticanje trajnog boravka. Ako posle prve tri dozvole  (na 1+1+3 godine)  Dragana  hoće da stekne “trajnu dozvolu” za boravak i rad na 5 godina, ona ima obavezu da položi ispit posle kursa B1. Pozitivno položen Integracioni ispit posle Modula 2  nije, dakle, neophodni preduslov  da ostane u Austriji, ali  jeste za Draganin “trajni boravak”.

Važna napomena za oba modula:  Ako ne želi da ide na kurs, Dragana  može da uči privatno ili samostalno.  Tada, naravno, ni za 1. modul ne dobija državni bon,  ali obaveza i rokovi ostaju na snazi. Ako ne ide na kurs, Dragana  mora da uči po propisanim materijalima,  jer inače ne može da položi ispit.

U čemu se sastoje promene za nove doseljenice i doseljenike?

Dragana je došla u Austriju (Beč) posle 1. oktobra 2017. godine.  Ona zato Integracioni sporazum ispunjava  po novim pravilima. Kurs A2 sada pored nemačkog jezika obuhvata i  znanje o “osnovnim društvenim vrednostima i pravnom i društvenom poretku Austrije”.

Dragana mora da prisustvuje na najmanje  dve trećine (ili 75%) časova, što je škola obavezna da dokaže listama prisutnih. Ako ne položi ispit u roku od 24 meseca, njoj se može propisati  kazna od 500 eura  (ili dve nedelje zatvora). Ako joj padne na pamet da se na ispitu posluži nepoštenim sredstvima, Dragana može da plati  kaznu od 2.500 eura.

Integracioni ispit od sada obuhvata i znanje nemačkog jezika i sadržaje “osnovnim društvenim vrednostima i pravnom i društvenom poretku Austrije“. To zvuči gore nego što u stvari jeste, verujte nam. Na ispitu može samo da se padne ili prođe, što znači da se  na popravnom ispitu ponovo polaže sve. 

Sadržaje ispita i uslove pod kojima se obavljaju određuje Ministarstvo. Kurseve mogu da drže  samo jezički instituti sa sertifikatom  Austrijskog fonda za integraciju. Dragana bi zato pre kursa trebalo da se uveri da institut koji je odabrala ima to ovlašćenje. Integracioni ispit može da se polaže u Fondu ili u institutima sa sertifikatom koji nude kurseve.

Razlike između državnog i bečkog bona za učenje nemačkog

Ako se doselila u Beč, Dragana uz „državni“ dobija još i gradske bonove za  kurs nemačkog  A2 (i B1). Pošto  u Službi za doseljenike (MA 35) preuzme svoju prvu dozvolu i državni (plavi) bon, ona prelazi u  Magistratsko odeljenje 17 – Integracija i diverzitet,  koje je smešteno u istoj zgradi. Tu Dragana pored prvog orijentacionog razgovora na maternjem jeziku dobija i  bečki obrazovni pasoš   (Wiener Bildungspass). U njemu se nalaze  3 bona  (Wiener Sprachgutscheine) od po 100 eura,  koje Dragana može da iskoristi da bi smanjila troškove koje ima za kurseve A2 i B1. Bonove može da upotrebi  samo za kurseve priznatih instituta. 

Za razliku od  državnog bona, koji od dana izdavanja  važi 18 meseci,  „bečki bonovi“ važe 30 meseci.  Državni i dva „gradska“ bona od po 100 eura Dragana može da se upotrebi  samo za kurs A2.

Treći „gradski“  bon  joj ostaje za B1. Državni bon joj donosi 50% cele cene kursa. Novac, međutim, dobija nazad tek pošto položi Integracioni ispit posle Modula 1, što znači da  kurs prvo mora sama da plati. Gradski bonovi joj omogućavaju da unapred umanji cenu kursa.

Instituti za nemački obično primaju obe vrste bonova. Ako ih dobro iskombinuje, Dragana na kraju de facto značajno manje za svoj kurs A2. Za B1 pomoć iznosi samo 100 eura (treći gradski bon).  Sve ostalo mora sama da plati, jer država više ne snosi troškove.

Šta se dešava s onima koji su u Austriju došli pre 1.10.2017.?

Za sve strance koji su s ispunjavanjem Integracionog sporazuma započeli pre 01. oktobra 2017., sledeće 3 godine (36 meseci) i dalje važe stara pravila. Za one koji su posle 5 godina boravka zahtev za „trajni boravak“  podneli pre 01. oktobra 2017. godine  i dalje važi stara potvrda za kurs B1. Svi drugi, nažalost, taj ispit moraju da polože po novom sistemu.

 

 

24 komentara

 • Ja vas molim za odgovor ?Hvala unapred.Rodjena sam u Austriji u Dorbirnu i zivela do tri god .roditelji su mi radili 18god imali su radnu vizu mama prima vasu penziju invalidsku.Posto mi je tata preminuo kad sam bila mala ,mama se razbolela nije imao ko da mi sredi papire do 14god.Da li imam prava na bilo kakvu radnu dozvolu ?Hvala

  • Poštovana gospođo!
   Često nas pitaju mlađi ljudi da li na osnovu nekadašnjeg života u Austriji sa roditeljima koji su tamo radili imaju pravo da posle prekida od više godina dobiju radnu (a to znači ujedno i boravišnu) dozvolu.
   Iako na osnovu Vašeg opisa događaja nije najjasnije gde živite sada, koliko ste godina ukupno živeli u Austriji (do treće ili do četrnaeste), niti gde Vam sada živi majka koja uživa austrijsku invalidsku penziju, možemo sigurno da Vam odgovorimo sledeće:
   Na osnovu nekadašnjeg radnog boravka roditelja u Austriji (sa ili bez dece) deca koja su prekinula boravak u Austriji i sada žive u inostranstvu ne stiču nikakva posebna prava. Takve osobe se tretiraju kao potpuno novi stranci, kao da nikada nisu ovde živeli. A takvi stranci radnu dozvolu u Austriji mogu da dobiju samo ako imaju deficitarno zanimanje, ako se venčaju s austrijskim, ili našim državljaninom koji ovde živi, ili ako su studenti (za jedan broj sati) ili sezonski radnici (tokom npr. berbe u poljoprivredi ili turističke sezone).
   Žao nam je što moramo tako da Vam odgovorimo. Nadamo se da će ovaj odgovor pročitati mnogi drugi, koji se pitaju da li mogu da se dosele u Austriju na osnovu „prošlog života“ (svog ili svojih roditelja). Pozdrav i sve najbolje.

 • Koja pravila vaze za studente?

 • Molim vas za odgovor i pomoc . Polozio sam ispit prosle godine u maju i dobio sam B1 , sa tom diplomom sam dobio vizu na tri godine i ona mi vazi do 05.05.2019. Moje pitanje je jel mi vazi diploma B1 za sledecu vizu od 5 godina ? Hvala

  • U Vašem slučaju se marljivost, odnosno to što se mnogo vremena „unapred“ već položili B1 nažalost neće isplatiti. Iako ste sa položenim kursom B1 faktički ispunili preduslov za dodeljivanje petogodišnje „trajne vize“, moraćete ponovo da polažete taj ispit. Više se, naime, ne radi samo o čistom nemačkom jeziku, Od sada se zajedno s njim na kursu uči, a zatim polaže i „predmet osnovne društvene vrednosti i pravni i društveni poredak Austrije“. Kursevi A2 i B1 se od 1.10.2017., kada je donesen Zakon o integraciji, nude za nove samo sa tim sadržajima. B1 „po novom“ ne moraju ponovo da polažu samo oni stranci, koji su zahtev za petogodišnju vizu podneli pre stupanja na snavu ovog zakona, jer im potvrda još uvek važi. Svi ostali, pa dakle i Vi (jer stičete pravo tek 2019.) moraće da podnesu potvrdu o položenom „renoviranom“ kursu B1.

 • Kako je to moguce da mi ne vazi kurs koji sam polozio , sada opet treba davati novce za nove kurseve i polaganja iz svog dzepa ?

  • Poštovani Bojane! Za dobijanje trogodišnje vize preduslov nije B1 nego A2. B1 je potreban za dobijanje petogodišnje dozvole. Vama, dakle, za dobijanje dozvole na 3 godine nije trebao B1 nego A2. To što ste položili B1 je lepo, ali niste morali da ga polažete pre vremena. Potvrda o tom kursu važi samo za one koji su već ispunili uslov za „trajnu dozvolu“ (znači imali tri prethodne na 1+1+3 i ukupno 5 godina boravka), a zahtev za petogodišnju su podneli pre 1.10.2017. Ostali nažalost moraju po novom, pa tako i Vi. Nadam se da Vam je sada jasno.

 • Pa lepo pise na obrascu za predavanje vize.. minimum znanje A2 kurs. Kao i za prvu vizu , minimum znanje Nemackog jezika A1. Hocete da kazete da nije dozvoljena ubrzana integracija ? Razumem da se zakoni menjaju ali zasto nama koji smo polozili pre ove poslednje promene zakona oduzimaju pravo da iskoristimo svoju diplomu ?? Imam jos jedno pitanje za vas ? Hocemo li morati kompletan test ponovo polagati ili kako vec ? Vrlo dobro mi jasno sve ali mislim da je to nepravedno . Hvala

  • Dragi gospodine! Jeste nepravedno, ali Zakon mora da počne da važi od nekog trenutka u vremenu. To je u slučaju onih koji su već ispunili preduslov za petogodišnju vizu ispit B1 po starom (ako su zahtev podneli pre 1.10.2017., a za nove (sve koji ga podnesu POSLE 1.10.2017.) mora da se polaže ispit po novom: ne samo jezik na nivou B1 nego i produbljena znanja o austrijskim društvenim vrednostima i poretku. Onaj ko ga je „unapred“ položio na kursu B1 nije imao te sadržaje, a oni se po novom zakonu jednostavno zahtevaju.

 • Mozete mi samo napisati znaci ovo mi je sve jasno za A2 i B1 ali sta je sa ljudima koji posle 01.10 predaju za vizu i slicno da li moraju imati A1 ili mogu dobiti vizu na godinu i bez Sertifikata A1 kako bi imali makar godinu dana da se integrisu u Austriji i tako nauce jezik da bi i mogli poloziti za dalje.. znaci da li ljudima i za prvu vizu je obavezan Sertifikat znanja nemackog po ovom novom zakonu od 01.10.2017 Hvala Vam na odgovoru

 • Pozz ja imam a2 kurs i dobijam na 3godine moguli i dalje tako da nastavim a ovde zivim od 2011godine hvala

 • Ja sam u Austriji od 2013g , imala sam visu 1+1+1 jer sam imala samo A1 i pre par meseci sam polozila A2 tako da sam trebala dobiti na 3 godine. Juce sam produzavala visu i opet sam dobila na godinu, rekla je da je izasao novi zakon 01.10.2017 i da moram to poloziti po novom. Koliko sam razumela taj novi zakon se ne odnosi na mene , vec na nove podnosioce vise. Molim da mi to obijasnite i gde se mogu zaliti ?

 • Postovano,u austriji zivim od 2012 polozila sam B1 u novembru 2016 .Imam pravo na drzavljanstvo august 2018 jer moram opet polagati B1?hvqlq

  • Da,morate. Svi koji POSLE 1.10.2017. podnose za državljanstvo moraju da ponove ispit po novom Zakonu. Do 31.12.2017 možete to da uradite besplatno preko Integracionog fonda. Link za prijavu je u tekstu. Posle plaćate.

 • Da li je od vas jos neko aktivan?

 • Poštovanje,
  Da li bih mogao dobiti odgovore na moja pitanja, jer sam iskreno jako zabrinut. Ja sam u emotivnoj vezi sa austrijankom i kolebam se da odem ziveti u Austriju, jer moja situacija je sledeća, ja sam lekar i sledeće godine završavam specijalizaciju i solidno živim u Srbiji. Moja pitanja su :
  1. Kada se ozenim, da li je dozvoljeno da se vratim u Srbiju i tamo polažem jezik;
  2.Da li moram ziveti u Austriju dok traje migraciona tranzicija ili mogu biti i u Srbiji( ne bih da se odreknem specijalizacije, da je izguram do kraja);
  3.Kada završim A2, da li mogu nešta raditi u Austriju…mimo struke dok ne završim nostrifikaciju;
  4. Kakvo je stanje na tržištu rada što se tiče lekara;
  5 .Da li mogu istovremeno da probam nostrifikaciju u Austriji i Nemačkoj?

  Nadam se da ćete mi pomoći, jer briga je velika.Navikao raditi a trebao bih početi od 0, mada bih dobio meine Schatz. Hvala!

  • Prvo čestitamo. Drugo mi, nažalost, nismo savetovalište da bismo mogli pouzdano da vam odgovorimo na pitanja. U svakom slučaju za lekare u Austriji nije lako, a posebno za one koji su medicinu završili u nekoj zemlji izvan EU. U Austriji kao muž državljanke možete da radite šta i gde hoćete, ali je pitanje koji vam poslovi stoje na raspolaganju bez dobrog znanja jezika i nostrifikacije (vrlo skromni u prvom redu). Nostrifikacije je izuzetno složena i tu nema ujednačenih kriterijuma za sve zemlje EU, tako da ne znamo kako bi taj proces proticao u kojoj zemlji. Da se posle venčanja vratite u Srbiju… Načelno da, ali bi možda mogla da nastane sumnja da se radi o braku zbog papira, ako se iz pasoša vidi da niste dugo tu….Eto nekih odgovora jer ste zabrinuti, ali ni za jedan ne preuzimamo garanciju jer nismo profesionalno savetovalište već samo dobro obaveštena medijska kuća. Želimo vam sve najbolje za budućnost i nadamo se da ćete uprkos svemu biti srećni s vašom austrijskom ženom. Pozdrav

 • Interesuje me vase misljenje o tome.Imala sam rot-weiss-rot kartu koja mi je vazila do 18 oktobra,da bi predala zahtjev za produzetak vize odnosno za rot-weiss-rot plus kartu morala sam zahtjev predat polovinom avgusta(tj.prije na dva mjeseca),i rekli su mi da ce mi javiti kad trebam doci da podignem vizu.Medjutim 1.oktobra izlazi novi zakon i oni mi salju pismo 3.oktobra kako moj zahtjev spada u novi zakon i nije moguce da produzim vizu.Odem u AMS i ispricam sve i oni kazu da tu ne postoji nikakav problem,da oni odobravaju radnu dozvolu,sa tom inf odem do magistrata i ispricam,medjutim oni opet tvrde svoje da ja spadam u novi zakon i da je nemogucee.
  Ja stvarno ne znam dal se to ikome desilo?

  • To, nažalost, ne znamo ni mi, jer nam se niko takav nije javio. Zakon zaista važi od 1.10.2017 ali nas čudi da nema koordinacije iuzmeđu AMS a i Službe za doseljenike. Želimo vam sve najbolje u svakom slučaju.

 • Hvala vam lijepo,danas sam bila kod advokata pa cemo da pokrenemo proces zalbe.

 • Dobar dan imam jedno pitanje cula sam da je donet neki novi zakon . Koliko je to tacno zaista neznam . Kako kazu da je od 1 februara dozvoljen privremen rad u Austriji za one koi nemaju papire odnosno za one koi rade u Austriji na crno a ima ih vise nego i samih austrijanaca . Pa me zanima dali je to tacno ili su samo price . Hvala unapred.

  • To su naravno samo priče. Da li mislite da je logično da jedna zemlja dopusti radnicima na crno (pogotovu iz inostranstva) da se legalizuju? Sa blizu 400.000 nezaposlenih na birou? Nikakav novi zakon koji se tiče stranaca ne stupa na snagu 1. februara. Koliko mi znamo. A ako smo nešto propustii, čim saznamo javaljamo svima. Zašto bismo krili? Čemu priče kad imate nas? Sve najbolje i laku noć.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Prijava za Newsletter

Prijavite se na našu Newsletter adresu i budite u toku sa značajnim temama i dešavanjima u dijaspori

Prijava