AKH: Medicinski univerzitet u Beču dobio novi centar za retke bolesti

25.02.2014

AKH i Medicinski univerzitetu u Beču otvara novi centar za retke bolesti, koji će biti i istraživački centar u 15 medicinskih oblasti.

Medicinski univerzitet u Beču (Medizinische Universität Wien) je nаjvećа medicinskа studijskа ustаnovа u Austriji i ubrаjа se među nаjvаžnije istrаživаčke institucije u Evropi i  deo je nаjveće bolnice u Evropi po imenu Opštа bolnicа (Allgemeines Krankenhaus – AKH).

Medicinski univerzitet u Beču, povodom internacionalnog  “Dana retkih bolesti” (Day of Rare Diseases), koji se obeležava svake godine 28. februara, otvara novi centar za retke bolesti.

Po definiciji, retka bolest je ona bolest od koje oboli manje od 2.000 osoba na jednom području (propis po EU- standardu).

U Austriji, po proceni, živi blizu 500.000 ljudi pogođenih sa jednom od brojnih retkih bolesti. Iz tog razloga, universitetska klinika u Beču je odlučila da u saradnji sa brojnim institucijama i ustanovama otvori prvi bečki centar za retke i još nedijagnostikovane bolesti”( Vienna Center for Rare and Undiagnosed Diseases – VCRUD).

Bečki centar za retke bolesti u bolnici AKH (Wiener Zentrum für Seltene und Undiagnostizierte Erkrankungen) biće i istraživački centar u 15 medicinskih oblasti, kao i mesto za pomoć obolelih osoba. Težište rada ovog centra biće između ostalog metabolički poremećaji, urođene imunodeficijencije, dečija neurologija i dermatologija.

Univerzitetska dečja klinika u Beču ima veoma važnu ulogu u ovom projektu, jer više od dve trećine retkih bolesti počinju u detinjstvu, a kod najviše slučajeva uzrok je genetsko nasleđe.

Na klinici AKH se već 50 godina unazad vrši rani pregled novorođenčadi na ukupno 30 genetski prenošljivih bolesti što je do sada spasilo više od 2.400 beba od težih oblika, retkih bolesti.

 

*Dozvoljeno je preuzimanje teksta ili delova teksta, ali uz obavezno navođenje izvora i obavezno postavljanje linka ka portalu www.dijaspora.tv

Prijava za Newsletter

Prijavite se na našu Newsletter adresu i budite u toku sa značajnim temama i dešavanjima u dijaspori

Prijava