Džo Bajden protiv Trampa: Zvanično prihvatio nominaciju za predsednika SAD

22.08.2020

Džozef Bajden prihvatio je nominaciju Demokratske stranke za predsednika SAD i rekao da je aktueleni lider Donald Tramp "suviše dugo držao Ameriku u tami".

Foto: Facebook _joebiden

Bivši potpredsednik Sjedinjenih američkih država Džo Bajden zvanično je prihvatio kandidaturu Demokratske stranke za predstojeće predsedničke izbore, koji će se održati 3. novembra 2020. godine.

Bajden je za svoju potpredsedničku kandidatkinju izabrao Afroamerikanku indijskih korena i iskusnu tužiteljiku Kamalu Haris.
Tokom obraćanja naciji obećao je da će stvoriti bolji obrazovni sistem koji neće mlade ljude ostavljati u dugovima, kao i nova radna mesta. Takođe će se zalagati za izjednačavanje plata žena i muškaraca.

Naravno, nije propustio priliku da kritikuje svog protivkandidata Donalda Trampa, pa je rekao da nije potrebno ni nagađati šta će se dogoditi ako aktuelni predsednik SAD ponovo bude izabran.

“Znate šta će se dogoditi. Broj zaraženih koronavirusom i preminulih će ostati prevelik. Sve više preduzeća će zatvoriti svoja vrata, ovaj put zauvek. Radničke porodice će se boriti da prežive, a jedan odsto najimućnijih će dobiti desetine milijardi dolara kroz poreske olakšice”, rekao je Bajden.

Bivši potpredsednik SAD izjavio je da je njegov suparnik izazvao “previše besa, previše straha i previše podela” i obećao je da će zatvoriti “mračno poglavlje SAD” ako pobedi na izborima.

Ni Donald Tramp nije gubio vreme i kritikovao je svog rivala Džoa Bajdena tokom posete Pensilvaniji i njegovom rodnom mestu, samo nekoliko sati pre nego što je bivši potpredsednik prihvatio predsedničku nominaciju Demokratske stranke.

 

“Napustio je Pensilvaniju. Napustio je Skranton”, rekao je Tramp stotinama pristalica okupljenih na periferiji Skrantona, gde je Bajden rođen.
“Ali proveo je poslednjih pola veka u Vašingtonu, rasprodajući našu zemlju i uzimajući nam radna mesta i puštajući ostale zemlje da nam kradu posao. On je marioneta radikalne levice koja nastoji da uništi američki način života” rekao je Tramp.

Tramp ima 74 godine, a Bajden će nedugo nakon izbora u novembru napuniti čak 78, pa bi tako, ako pobedi, bio najstariji američki predsednik u istoriji. Zbog njegove neformalnosti ljudi ga zovu „Ujka Džo”, a njegov protivnik Tramp “uspavani Džo”. Naime, umanjeni mentalni kapaciteti Bajdena čine nepodobnim za najviši položaj u zemlji. To je ujedno postao glavni adut među pristalicama predsednika Donalda Trampa i često postavljaju pitanje o njegovu mentalnom zdravlju i (ne)sposobnosti da vodi državu.

 

*Dozvoljeno je preuzimanje teksta ili delova teksta, ali uz obavezno navođenje izvora i obavezno postavljanje linka ka portalu www.dijaspora.tv

Prijava za Newsletter

Prijavite se na našu Newsletter adresu i budite u toku sa značajnim temama i dešavanjima u dijaspori

Prijava