Bečka atrakcija: Beč dobio oazu za odmor i bazen na ulici Wiener Gürtel

20.08.2020

Najnovija bečka atrakcija zove se „Gürtelfrische WEST“ i nalazi se na jednom od najprometnijih bulevara Neubaugürtel u blizini zapadne železničke stanice Westbahnhof.

Foto: Facebook Gürtelfrische WEST © artvan - kurt van der vloedt

Dobar javni prostor u gradu sve je važniji, što je pokazala i trenutna pandemija koronavirusa. Toga su svesni i u austrijskoj metropoli gde trenutno puno pažnje privlači zanimljiv projekat uređenja javnog prostora.

„Gürtelfrische WEST“ naziv je za oazu za odmor koja je nedavno privremeno postavljena na velikoj raskrsnici između 7. i 15. bečkog okruga na frekventnoj ulici Wiener Gürtel. Ovo mesto za uživanje i rekreaciju u blizini bečke zapadne stanice Westbahnhof  stanovnicima Beča je na raspolaganju od 8. do 30. avgusta  2020. godine između 10:00 i 22:00 časova – i to potpuno besplatno.

Posetioci se mogu osvežiti u bazenu, sunčati u ležaljkama na travnjaku, uživati u gastronomskoj ponudi ili isprobati programe plesa i vežbanja. Gürtelfrische WEST  ima širok izbor aktivnosti  i nudi ponešto za sve uzraste. Kulturni sadržaji poput koncerata i DJ večeri takođe su deo ovog projekta, a tu je i autobus u kome se odvijaju radionice na temu grada, kao i hotel u autobusu u kojem je moguće prenoćiti. Osim toga, u ponudi su i termini za besplatnu proveru bicikala, a celo područje je opasano sa puno zelenila koje osigurava podnošljiviju vrućinu i mir od gustog saobraćaja koji se odvija u neposrednoj blizini.

 

Javni prostor i uređenje okoline ključni su za kvalitet svakodnevnog života. S obzirom na sve veći rast stanovništva i gustoću naseljenosti, ali i klimatske promene, Beč je suočen s velikim izazovima jer spada među evropske gradove koji će u budućnosti biti najpogođeniji zagrevanjem. Cilj ove inicijative Grada Beča je ukazati na važnost zelenih površina u gusto izgrađenim naseljima i ponuditi osvežavajuću oazu usred saobraćajne gužve  koja barem privremeno omogućuje beg od vruće letnje svakodnevnice. Dobrodošli u Gürtelfrische WEST!

 

Beč je već dugi niz godina grad sa najboljim kvalitetom života, a  ove godine Beč je proglašen i “najzelenijim gradom” na svetu. Beč kao milionska metropola ima rekordni udeo zelenih površina od ukupno 53 posto: 1.000 parkova, 500.000 stabala kao i bezbroj zelenih površina u gradskom području.

 

 

*Dozvoljeno je preuzimanje teksta ili delova teksta, ali uz obavezno navođenje izvora i obavezno postavljanje linka ka portalu www.dijaspora.tv

Prijava za Newsletter

Prijavite se na našu Newsletter adresu i budite u toku sa značajnim temama i dešavanjima u dijaspori

Prijava