Beč, Donja Austrija i Burgenland celodnevno ograničenje kretanja i zatvaranje prodavnica

26.03.2021
Foto (c) pixabay

Posle dvodnevnog pregovaranja čelnici austrijskih pokrajina Michael Ludwig, Johanna Mikl-Leitner i Hans Peter Doskozil i ministar zdravlja Rudolf Anschober uspeli su usaglasiti stavove o privremenom povlačenju dosadašnjih mera i uvođenju kratkog ali „tvrdog zaključavanja“. Ministar zdravlja Rudolf Anšober najavio je da će ove tri  pokrajine na istoku Austrije biti zatvorene tokom Uskršnjih praznika, zbog sve većeg broja zaraženih koronavirusom i pritiska na odeljenja intenzivne nege u bolnicama.Saopšteno je da u ostatku države neće biti novih zatvaranja.

Zaključavanje će trajati od 1. do 6. aprila 2021. godine što u prevodu znači  da će neprioritetne prodavnice biti zatvorene tokom tog perioda, kao i frizeri i ostali saloni koji pružaju uslužnu delatnost. Takođe biće zatvoreni muzeji, zoološki vrt, hoteli i restorani (moći če da se podihne hrana ili da se dostavi na kućnu adresu).

Zaštitna FFP2 maska obavezna je u svim zatvorenim prostorima „gde se nalazi više od jedne osobe” i obavezno rastojanje od dva metra. Prekogranični radnici iz susednih zemalja, takozvani “pendler”,  moraju prikazati dva negativna testa nedeljnog, umesto jednog.

Ponovo stupa na snagu  celodnevno ograničeno kretanje osim u izuzetnim situacijama kao što su odlazak na posao, pomoć drugima, nabavka osnovnih potrebštine, zdravstvene usluge, sport i kretanje na otvorenom.

Što se tiče škola, u nedelji posle uskršnjeg raspusta ponovo će se nastava odvijati na daljinu, a nakon toga đaci i nastavnici trebaju da se vrate u škole, ali tek pošto budu testirani.

Za nedelju dana je dogovoren novi sastanak kako bi se analizirala situacija i donele odluke za popuštanje ili pooštravanje mera.

Više detalja pročitajte na zvaničnoj stranici nadležnog ministarstva. 

 

 

Dramatična prognoza: za dve nedelje 630 pacijenata na intenzivnoj nezi

Epidemiološka situacija u Austriji sve je teža, a to dovodi do dostizanja kritičnih kapaciteta u bolnicama širom zemlje, posebno na istoku.

Eksperti Ministarstva zdravlja računaju da će u naredne dve nedelje jedinice intenzivne nege na istoku Austrije biti pred “pucanjem”.

Naime, prognoza je da će širom Austrije biti 630 kovid pacijenata na intenzivnoj nezi, a danas ih je još oko 450.

Najveći rast se prognozira za Beč sa aktuelnih 170 na 260, a u najgorem slučaju čak i do 320, čime bi bio prekoračen ukupan kapacitet od 310 kreveta na intenzivnim jedinicama.Time je Beč dostigao kritičnu granicu popunjenosti intenzivnih kreveta od 33 odsto.

Uzrok za dramatičan rast kovid pacijenata u bolnicama je novi britanski soj korona virusa, koji je postao dominantan u istočnom delu Austrije tj u Beču , Donjoj Austriji i Burgenlandu.

 

 

*Dozvoljeno je preuzimanje teksta ili delova teksta, ali uz obavezno navođenje izvora i obavezno postavljanje linka ka portalu www.dijaspora.tv

Prijava za Newsletter

Prijavite se na našu Newsletter adresu i budite u toku sa značajnim temama i dešavanjima u dijaspori

Prijava