Beč plaća stanarinu korisnicima gradskih stanova

05.06.2023

Grad Beč i Wiener Wohnen će u septembru ove godine svim stanarima u opštinskim stanovima obezbediti finansijsku pomoć tj. olakšice za plaćanje stanarine.

(c) pixabay

Gradske vlasti Beča će u okviru svoje antiinflacijske politike u septembru ove godine svim stanarima 220.000 stanova u vlasništvu grada obezbediti finansijsku pomoć u iznosu od polovine mesečne neto cene za najam. Radi se o dodatnom bonusu, u sklopu kojeg gradska skupština planira podeliti ukupno 55 miliona evra među stanovnicima. Ova finansijska inekcija će oko pola miliona građana osloboditi plaćanja zakupnine.

Preduzeće za upravljanje gradskim stanovima Wiener Wohnen će kao dodatnu meru stanarima čija je stanarina povećana u periodu 2022. – 2023. omogućiti još jedan finansijski bonus krajem godine. Stvarni iznos ove pomoći zavisiće od stope povećanja koja se dogodila tokom navedenog perioda. Posljednja mera se sastoji u olakšavanju procedure za pregovaranje o ugovorima o plaćanju najma. Ovo bi trebalo da pomogne onim stanarima koji su u zaostatku sa plaćanjem i u riziku da izgube svoj stambeni prostor.

Stvaranje solidne mreže socijalne sigurnosti koja zadovoljava zahteve sadašnjeg vremena jedan je od prioriteta austrijske prestolnice.

“Subvencionisano stanovanje je oduvek bilo simbol socijalne kohezije u Beču. Sa bonusom za stanare u gradskim stanovima, grad Beč i Wiener Wohnen pokazuju šta znači društveno odgovorno ponašanje. Posebno u ovim teškim vremenima je važno da ljudi dobiju opipljivu podršku tako da ne moraju biti zabrinuti za  gubitak  stana”, kaže Katrin Gaál, članica bečke vlade, zadužena za stambenu politiku, stanogradnju, obnovu grada i pitanja žena.

Svim građanima kojima je potrebna finansijska pomoć Grad Beč pomaže kroz kompleks mera – od stambene podrške, preko delimičnog doprinosa za najam stana do takozvanog energetskog bonusa, koji je Beč uveo sredinom prošle godine kao odgovor na neobično visoke cene energenata.

 

PROČITAJTE I NAJNOVIJE VESTI – NASLOVNA OVDE

 

 

PROČITAJTE JOŠ I OVO: 

Subvencija Grada Beča za roletne, tende i ostale štitnike od sunca

Beč: Do 2020. godine biće izgrađeno 4.000 opštinskih stanova

 

*Dozvoljeno je preuzimanje teksta ili delova teksta, ali uz obavezno navođenje izvora i obavezno postavljanje linka ka portalu www.dijaspora.tv

Prijava za Newsletter

Prijavite se na našu Newsletter adresu i budite u toku sa značajnim temama i dešavanjima u dijaspori

Prijava