Subvencija Grada Beča za roletne, tende i ostale štitnike od sunca

15.03.2021

Iako hladno vreme još uvek traje i ima još nekoliko meseci do leta, Grad Beč svojim građanima dodeljuje subvencije za mere zaštite od sunca na prozorima i balkonskim vratima.

(c) pixabay

Grad Beč želi da finansijski podrži preuređenje i ugradnju zaštite od sunca na prozorima i balkonskim vratima stanova i  u narednim godinama davaće subvencije za ugradnju roletni, tendi i ostalih štitnika od sunca, u bečkim stanovima.

Projekat Grada Beča pod nazivom “Verschattungsoffensive” treba da zaštiti stanovnike Beča od vreline u gradu i sve jačih toplotnih talasa, koji su povezani sa klimatskim promenama.

Kampanja je počela u decembru 2019. godine  i traje do kraja 2025. godine.

 

Grad Beč plaća 50 odsto troškova ili maksimalno  1.500 evra

Finansijska podrška će biti u vidu subvencije u iznosu od 50% za pokrivanje troškova ili maksimalno 1.500 evra po stambenoj jedinici.  Subvencija se odnosi na stanare u iznajmljenim stanovima, vlasnike stanova, kao i na subvencionisane i privatno finansirane stambene zgrade. Naravno, finansiranje je otvoreno i za stanare u opštinskim stanovima.

Da bi se dobila sredstva, na početku je zgrada morala biti starija od 20 godina ali zbog velike popularnosti inicijative Grad Beč je doneo odluku da se ona proširi i na zgrade stare deset godina. Račun i dokaz o kvalitetu roletni, tendi i ostalih štitnika od sunca, moraju biti prikazani u nadležnom Magistratu- MA 50 (Wohnbauförderung). Za stanare koji žive u iznajmljenim stanovima, vlasnik stana ili zgrade mora biti saglasan sa ugradnjom. U zaštićenim područjima mora se dobiti i dozvola od MA 19 (Architektur und Stadtgestaltung).

Prošle je godine podneseno više od 5.000 zahteva za subvencioniranje zaštite od sunca, a u prosjku je isplaćen iznos od oko 1.000 eura. Subvencije se mogu dobiti i retroaktivno tj.  na dan podnošenja zahteva ne sme proći više od 6 meseci od datuma izdavanja računa.

(c) pixabay

“Povećanje broja toplotnih dana poslednjih godina zahteva klimatske mere sa kojima želimo da pomognemo Bečlijama da lakše prebrode vrućine”, izjavio je Michael Ludwig, gradonačelnik Beča, prilikom predstavljanja projekta.

Kathrin Gaal (SPÖ), bečka ministarka za stambena pitanja i stanogradnju smatra da vanjska zaštita od sunca poput roletni, markiza i tendi može doneti primetno poboljšanje stanarima i stvarno smanjiti letnje zagrejavanje stambenih prostora.

Beč je poslednjih godina, kao i ostale evropske gradove, pogodio toplotni talas sa visokim temperaturama, a gradska uprava se trudi da, na brojne načine, stanovništvu olakša vrelinu u gradu.

Uz mnogobrojne mere za hlađenje unutrašnjih gradskih površina, primenjuje se ekološki prihvatljiva klimatizacija. Stručnjaci predviđaju da će za oko 20 godina biti potrebno isto toliko energije za hlađenje kao i za grejanje.

 

NAJNOVIJE VESTI-NASLOVNA OVDE

 

PROČITAJTE JOŠ I OVO:

Bazen u socijalnim zgradama: Pojedine Bečlije imaju i bazen na krovu

 

Biće “Cool” u vožnji: Bečki metro U6 dobija klima uređaje

Beč pun zelenila: Više od polovine grada zauzimaju zelene površine

Bečlije glasale protiv mirisa u bečkom metrou

Letnji kampovi u Beču za čuvanje dece na raspustu

*Dozvoljeno je preuzimanje teksta ili delova teksta, ali uz obavezno navođenje izvora i obavezno postavljanje linka ka portalu www.dijaspora.tv

Prijava za Newsletter

Prijavite se na našu Newsletter adresu i budite u toku sa značajnim temama i dešavanjima u dijaspori

Prijava