Beč će u budućnosti bolje iskoristiti višejezičnost svojih sugrađana

25.03.2013

U organizaciji Foruma Wien.Welt.Offen održan je prvi skup čija je glavna tema bila višejezičnost i njen potencijal za budućnost grada Beča.

Pored članova Foruma Wien.Welt.Offen ovom skupu  u Beču su pristustvovali predstavnici svih parlamentarnih stranaka i brojne važne ličnosti iz sveta politike i ekonomije.

„ Radi se o centralnoj temi budućnosti, pošto se u Beču govori više od 250 jezika“, istakla je Sandra Frauenberger ministarka za pitanja integracije u vladi grada Beča.

Bolje pozicioniranje jezika, kako je istaknuto, ne odnosi se samo na velike potencijale već i sve ljude koji žive u gradu Beču, nezavisno od nivoa obrazovanja.

Koaliciona bečka vlada Zelenih i Socijaldemokratske stranke je donela odluku da proglasi ovu godinu „ Godinom višejezičnosti“.

Thomas Oliva, predsednik foruma Wien.Welt.Offen je govorio o velikom potencijalu, koji se jednostavno gubi, jer višejezičnost građana ponekad sistem ne prepoznaje.
Ovom problemu treba posvetiti posebnu pažnju, jer se u omladini grada Beča, kako je dodao, kriju ogromne vrednosti i vrlo veliki potencijali.

Ovu činjenicu  pokazuju i statistički podaci koji govore o tome da je u 2006. godini 45,6 procenata dece osnovnih škola govorilo ili dva ili više jezika, dok je u 2013. godini dostigao cifru od 53,9 procenta.
Ocenjeno je da bi trebalo da se radi i na popularizaciji  višejezičnosti i time i poboljšavanju imidža, prvenstveno srpskog, bosanskog, hrvatskog i turskog jezika.

Oliva je rekao da je za postizanje tih ciljeva potrebna reforma u školstvu, poslovnom sektoru i medijima.

„U internacionalizaciji medija se nalazi ogroman potencijal i time bi se postiglo da građani Beča budu bolje integrisani u potlički i društveni život našeg grada“, rekao je Oliva dodajući da su mediji ključni faktor da poboljšaju sadašnju situaciju.

Učesnici su se složili da bi bolje korišćenje višejezičnosti donelo velike koristi Beču kao mestu socijalnog života, boravka i ekonomskog centra.

*Dozvoljeno je preuzimanje teksta ili delova teksta, ali uz obavezno navođenje izvora i obavezno postavljanje linka ka portalu www.dijaspora.tv

Prijava za Newsletter

Prijavite se na našu Newsletter adresu i budite u toku sa značajnim temama i dešavanjima u dijaspori

Prijava