Beč spremno dočekuje leto: Zelene oaze za rashlađivanje

05.06.2020

Beč će zaštiti svoje građane od letnjih vrućina pretvaranjem ulica u zelene oaze u kojima se oni mogu rashladiti i uživati.

Bečke ulice pretvorene u zelene oaze (c) PID-Christian Fuerthner

Letnje vrućine sve su bliže, a Beč kao jedan od gradova u Evropi koji je pogođen klimatskom krizom, očekuje i ove godine veliki broj vrućih dana. Stoga će od 22. juna do 20. septembra 2020. godine 18 ulica u Beču biti pretvoreno u privremene zelene oaze, dok će se kod četiri ulice dugoročno promeniti namena. U augustu prethodne godine pokrenut je pilot projekt u sklopu kojeg su ulice u tri bečka okruga privremeno pretvorene u zelene oaze s mestima za odmor, druženje i igru. Nakon završetka projekta u septembru 2019. godine, gradske vlasti su analizirale postignute rezultate, i na osnovu njih, odlučeno je da će se inicijativa nastaviti i ove godine. Rezultati istraživanja pokazali su da ovakve mere uistinu doprinose rashlađivanju grada jer se temperatura vazduha tako može sniziti za do pet stepeni, a projektom su zadovoljni i sami građani. Čak 92 posto njih složilo se,  da se ova inicijativa ponovi.

Kao i prethodne godine,  interaktivne karte će prikazivati temperaturne vrednosti  Beču, i to  takozvana “toplinska ostrva” (urban heat island). Grad Beč će u dogovoru  s okruzima odabrati najtoplija mesta u gradu koja je potrebno rashladiti, a u kojima stanuje mnogo dece i osoba starije životne dobi koji teže podnose visoke temperature. Te će lokacije zatim biti pretvorene u pešačke i biciklističke zone u kojima je zabranjen saobraćaj automobilima. Postavit će se saksije sa biljkama, klupe, stolovi i stolice, a montiraće se i gumene cevi koje ispuštaju vodenu maglicu i rashlađuju prolaznike.

Sve zelene oaze u Beču kontrolisaće službene osobe koje će se brinuti za red i mir, a u večernjim satima i pospremati deo nameštaja. Ulice koje se trajno preimenovane u zelene oaze  nalaze se u 4., 14., 15. i 21. bečkom okrugu, a dodatno će biti obogaćene s više stabala, svetlijim asfaltom i brojnim elementima koji će pružati hlad i osveženje. Olakšano podnošenja letnjih vrućina i stvaranje zelenih oaza gde će građani moći boraviti na otvorenom, posebno ovog leta, veoma je korisno,  s obzirom na to da će mnoge Bečlije godišnji odmor provesti upravo u gradu.

Zelene stanice u Beču su još jedan korak gradske uprave da stanovništvu olakša vrelinu u gradu i stvori još bolju mikroklimu u gradu.

 

PROČITAJTE I NAJNOVIJE VESTI – NASLOVNA OVDE

 

NOVO U AUSTRIJI! Onlajn knjižara! Više od 40.000 naslova na srpskom jeziku! Kliknite na baner ispod i uplovite u carstvo knjiga!

 

 

PROČITAJTE JOŠ I OVO: 

 

Zelene stanice u Beču: Pilot projekt za bolju mikroklimu u gradu

 

Subvencija Grada Beča za roletne, tende i ostale štitnike od sunca

 

*Dozvoljeno je preuzimanje teksta ili delova teksta, ali uz obavezno navođenje izvora i obavezno postavljanje linka ka portalu www.dijaspora.tv

Prijava za Newsletter

Prijavite se na našu Newsletter adresu i budite u toku sa značajnim temama i dešavanjima u dijaspori

Prijava