Beč raste: Veći broj stanova i apoteka u službi građana

29.10.2019

Beč će 2027. godine biti grad od 2 miliona stanovnika, a veći broj građana iziskuju gradnju novih stanova i brojnim pratećih službi.

(c) pixabay

Broj stanovnika Beča je u stalnom porastu, zahvaljujući povećanju broja novorođene dece kao i  doseljavanju ljudi iz, u prvom redu, evropskih zemalja. Na prvom mestu u doseljavanju u prošloj godini su bili državljani Srbije, a potom slede Rumunija, Nemačka i Bugarska.

Sredinom januara ove godine statističari su utvrdili da u glavnom gradu Austrije živi 1,9 miliona stanovnika. Računa se da će 2027. godine biti probijen „zvučni zid“, tj. magična granica od 2 miliona stanovnika.

Veći broj stanovnika, kao i sve veći broj domaćinstava jednog lica, iziskuju i gradnju novih stanova, tako da je u Beču pravi „bum“ u gradnji stanova, kako opštinskih, tako i onih komercijalnih. Ovo se dešava pre svega u opštinama na rubu grada, gde nastaju pravi mali gradovi u gradu.

 

Dozvole za nove apoteke u okolnim opštinama i novim naseljima

Naravno da uz to ide i izgradnja potrebne infrastrukture, a jedno od važnih oblasti je i zdravstvo, kao i potreba da građani u neposrednoj blizini mogu da nabave lekove koji su im potrebni. Zato su Grad Beč i Apotekarska komora Beča postigli dogovor o daljem produbljivanju dosadašnje veoma uspešne saradnje tako što će se garantovati postojanje sadašnjih, uz istovremeno davanje dozvola za otvaranje novih apoteka  u brojnim opštinama.

Vrlo je važno da javne apoteke budu na usluzi građanima i noću kao  i preko vikenda i za vreme praznika. U tom cilju će sve javne apoteke u Beču kao i apoteke u Donjoj Austriji u okolini Beča biti raspoređene u deset grupa kako bi se osiguralo potrebno dežurstvo, a radno vreme će biti prilagođeno potrebama stanovnika u dotičnom delu grada.

Bez koncesije nema apoteke

Inače, da bi neko otvorio novu javnu apoteku u Beču mora od nadležnog opštinskog organa (MA 40) da dobije odobrenje, koncesiju, tako da apoteke u Austriji uživaju neku vrstu monopola. Pri tom se imaju u vidu veličina regiona i broj stanovnika i da li postojeće apoteke mogu da pokriju potrebe.

 

PROČITAJTE JOŠ I OVO: 

Apoteke u Beču: Usluga na maternjim jeziku u bečkim apotekama

Klinika Floridsdorf: Nova bolnica u Beču primila prve pacijente

Počela vakcinacija: Kako i gde primiti vakcinu protiv gripa u Beču

Hauzmajstor u Beču: Povratak „starih dobrih hauzmajstora“

 

*Dozvoljeno je preuzimanje teksta ili delova teksta, ali uz obavezno navođenje izvora i obavezno postavljanje linka ka portalu www.dijaspora.tv

Prijava za Newsletter

Prijavite se na našu Newsletter adresu i budite u toku sa značajnim temama i dešavanjima u dijaspori

Prijava