Zelene stanice u Beču: Pilot projekt za bolju mikroklimu u gradu

27.08.2019

Zelene stanice u Beču su još jedan korak gradske uprave da stanovništvu olakša vrelinu u gradu i stvori još bolju mikroklimu u gradu.

(c) PID/Christian Fürthner

Ovih dana u Beču su predstavljene prve zelene stanice javnog prevoza na pet različitih lokacija u gradu. Zelene stanice javnog prevoza su pilot-projekt bečkog gradskog preduzeća „Wiener Linien“ i trajaće jednu godinu.

Naime, pet autobuskih i tramvajskih stanica u Beču su prekrivene biljkama puzavicama koje na visokim letnjim  temperaturama pretvaraju obične  stanice u hladna zelena skloništa. Zasađene su pet metara dugačke puzavice, vrste Parthenocissus tricuspidata, poznate pod nazivom trolisna lozica.

Kako se radi o brzorastućim biljkama očekuje se da će one u vrlo kratkom vremenu pokriti čitavu stanicu svojim lišćem. Biljke se na stanice ne sade samo vertikalno već su postavljene i na njihov krov.

U prvoj fazi ovog projekta će se godinu dana testirati ukupno pet zelenih stanica, nakon čega, u slučaju da eksperiment bude uspešan, Wiener Linien planira ozeleniti i ostalih 2.200 autobuskih stanica u gradu.

Za sada su u pilot-projekt uključene samo nove stanice javnog prevoza jer stariji modeli, zbog statike i nagiba krova, ne dopuštaju sadnju biljaka na krovu.

Ako pilot projekat bude uspešan, zeleni dodatak  bi bio planiran odmah u projektovanju i izgradnji novih stanica, tako da u budućnosti ne bi imale savijene krovove koji otežavaju sadnju biljaka.

Trenutno, problem je rešen namenskim ravnim držačima za biljke, koji su postavljeni na savijene krovove. Troškovi za ozelenjavanje jedne stanice košta do 5.000 €.

 

Transformacija autobuskih stanica u zelene oaze je već godinama trend u svetu. Američki grad Filadelfija ima zelene stanice još od 2015. godine, a od pre nekoliko godina i Sinagapur, koji je inače poznat kao jedan od najzelenijih gradova na svetu.

Građani Utrechta u Holandiji  su nedavno na svoje ravne krovove stanica javnog prevoza takođe posadili biljke u svrhu očuvanja biodiverziteta i broja pčela u gradu.

Zelene stanice  zasađene brzorastućim  biljkama pružaju veći hlad i snižavaju temperaturu vazduha. Biljke će se napajati vodom iz tegli koje su postavljane na stražnjim stranama stanica i sadrže spremnike za vodu. Brigu o biljkama za vreme trajanja projekta vodi će bečka služba zadužena za zelenilo i parkove  MA 42 – Wiener Stadtgärten.

Bečki gradski parkovi sade prirodne klima uređaje

Beč je ovog leta, kao i ostale evropske gradove, pogodio toplotni talas sa visokim temperaturama, a Grad Beč se trudi da, na brojne  načine, stanovništvu olakša vrelinu u gradu.

U junu ove godine iz Grada Beča najavili nove mere u borbi protiv klimatskih promena.

Visoke temperature i tropske noći predstavljaju veliki problem i bečkim vrtlarima koji već godinama sarađuju s kolegama iz inostranstva,  kako bi pronašli rešenja za uticaj klimatskih promena na biljke u gradskim vrtovima i parkovima.

Iz ove saradnje je nastala ideja da se na gradska područja zasadi kombinacija višegodišnjih biljaka znanih kao perene (na latinskom perennis) ili trajnice. Upravo ove biljke zajedno s drugim vrstama otpornim na vrućinu i suše, pomažu u snižavanju temperature gradskih površina i tako deluju kao prirodni klima uređaj grada, kao i zelene stanice. 

 

PROČITAJTE JOŠ I OVO: 

Beč je drugačiji: Ovce kao „prirodne kosilice“ za zdraviju okolinu

Parkovi gde se trenira: Motorički parkovi u Beču za sve uzraste

Beč pun zelenila: Više od polovine grada zauzimaju zelene površine

*Dozvoljeno je preuzimanje teksta ili delova teksta, ali uz obavezno navođenje izvora i obavezno postavljanje linka ka portalu www.dijaspora.tv

Prijava za Newsletter

Prijavite se na našu Newsletter adresu i budite u toku sa značajnim temama i dešavanjima u dijaspori

Prijava