Počeo upis dece u bečka obdaništa za narednu godinu

02.11.2023

Svako dete u Beču koje u vrtić polazi na jesen 2024. godine treba već sada da dobije broj u registru gradskih obdaništa i da roditelji započnu proceduru upisa.

U glavnom gradu Austrije od 1. novembra do 31. decembra 2023. godine traje zvanični  upis mališana u bečka obdaništa za 2024/24. godinu.

Upis počinje skoro 2 meseca pred početak sledeće kalendarske godine kako bi se i obdaništa i roditelji što bolje organizovali. Roditelji koji zakasne da se prijave u ovom periodu, mogu se to učiniti tokom cele godine, ali je tada ponuda slobodnih mesta u bečkim obdaništima znatno ograničena.

Prilikom prijave u novembru i decembru, dete automatski dobija broj u registru bečkih obdaništa, koji je neohodan za dobijanje mesta. Prilikom prijave roditelji mogu da navedu dva vrtića po svojoj želji. Broj za dete roditelji mogu dobiti u nekoj od servisnih službi Grada Beča u  MA 10 – Bečka obdaništa, lično, na svoju mejl adresu, poštom ili faksom.

Prijava deteta za bečka obdaništa može se podneti i online, na zvaničnoj internet stranici Grada Beča.  Upis u privatna obdaništa  obavlja se lično u njima, ali pre toga roditelji moraju da imaju registarski broj. Formular 

Pravovremena prijava je veoma bitna za roditelje, čije dete ne dobije mesto u nekom od gradskih obdaništa, jer će imati dovoljno vremena da pronađu mesto u privatnom sektoru. O mestima se odlučuje na osnovu objektivnih kriterijuma.

Prvenstvo imaju deca zaposlenih roditelja stara između 4 i 6 godina. Ako za jedno mesto ima više prijava onda, pored potvrde o zaposlenju roditelja, odlučuju još i blizina obdaništa  mestu stanovanja, neophodnost prijema na osnovu krizne situacije u kojoj je porodica, kao i to da li je u vrtiću već borave brat ili sestra novog deteta.

Za upis u bečka obdaništa je potreban broj socijalnog osiguranja deteta (e-Card) i pismena potvrda o zaposlenju roditelja.

Više informacija na ovu temu možete pročitati na zvaničnoj Internet stranici grada Beča.

*Dozvoljeno je preuzimanje teksta ili delova teksta, ali uz obavezno navođenje izvora i obavezno postavljanje linka ka portalu www.dijaspora.tv

Prijava za Newsletter

Prijavite se na našu Newsletter adresu i budite u toku sa značajnim temama i dešavanjima u dijaspori

Prijava