Besplatan pregled Vašeg bicikla na Dunavskom kanalu

05.08.2019

Da li je vaš bicikl u top stanju možete besplatno proveriti na punktovima koji se ovog leta nalaze na Dunavskom kanalu u srcu Beča.

U Beču je leto idealno godišnje doba za vožnju bicikla do bazena, bioskopa, prijatelja ili samo radi rekreacije. Bicikl kao prevozno sredstvo je jedan od omljenijih načina kretanja Bečlija. Stoga je od velike važnost da Vaš bicikl ispunjava sve kriterijume za sigurnu vožnju, a to možete besplatno proveriti zahvaljujući „Fahrrad Wien“ koji pripada agenciji za mobilitet grada Beča.

Fahrrad Wien već godinama nudi svoj besplatan servis u improvizovanim radionicama na mnogim lokacijama u gradu. Ovog leta glavno mesto susreta biciklista je na šetalištu na Dunavskom kanalu.

Osim besplatnog pregleda Vašeg bicikla možete uživati i u raznovrsnom programu koji je osmišljen za ovu priliku. Skoro svakog dana na Dunavskom kanalu u večernjim satima možete pregledati svoj bicikl i ujedno uživati u provodu.

Procedura besplatne kontrole je veoma jednostavna: bicikl samo predate stručnjacima Fahrrad Wien-a na jednom od punktova i posle kratkog vremena već možete podići vaš bicikl. Ukoliko je potrebna veća popravka, stručna lica takođe će vas uputiti kod majstora koji će osposobiti Vaš bicikl za sigurnu vožnju.

Akcija traje tokom čitavog leta, a ostale informacije možete dobiti  na zvaničnom internet sajtu Fahrrad-Wien.

Pre svega se kontrolišu kočnice, menjač i točkovi, po principu “Prvi dođite, prvi ćete biti usluženi”. Svake večeri se proverava oko 20 bicikala.

Besplatne provere bicikla na Dunavskom kanalu, svakog ponedeljka i srede.
Datumi u avgustu: 5., 7., 13., 14., 19., 21., 28. i 31. avgust
Vreme: 18:00 do 22:00 časova
Mesto: Dunavski kanal, Freda-Meissner-Blau-Promenade (visina Salztorbrücke)

 

Beč među najboljim gradovima za bicikliste u svetu

Beč je zauzeo 9. mesto na listi vodećih gradova za bicikliste u svetu koju kompanija „Copenhagenize Design Company“ objavljuje svake druge godine. Beč je time napredovao za 3 mesta, a iza njega su ostali Berlin, Barselona, Ljubljana, Vankuver i Helsinki. Najbolji gradovi za bicikliste na svetu su Kopenhagen, Amsterdam i Utreht.

U obrazloženju rangiranja se navodi da su u Beču u poslednje dve godine organizovane kampanje za promociju vožnje biciklom kao i da je postavljeno 5000 mesta za ostavljanje bicikala. Iako Beč ima potencijal da postane jedan od najboljih gradova sa održivim saobraćajem, trenutno mu „nedostaje bolje povezivanje biciklističke infrastrukture sa javnim prevozom“, navodi se u saopštenju.

U ocenjivanju najboljih gradova za bicikliste u svetu učestvuje 600 gradova širom sveta sa preko 600 hiljada stanovnika. Kriterijumi za izračunavanje indeksa su urbanističko planiranje, biciklistička infrastruktura gradova, bezbednost, davanje prvenstva biciklistima, raznovrsnost starosne dobi i ravnopravnost polova u korišćenju bicikla kao prevoznog sredstva, mogućnosti korišćenja i iznajmljivanja bicikala i dr.

U Beču postoji veliki broj staza za bicikliste, a svakim danom ih je sve više. Bečka aplikacija za pametne telefone pomoći će Vam da nađete najkraći put ili najbolju rutu u gradu.

PROČITAJTE JOŠ I OVO: 

Biciklisti u Beču: Nova zakonska pravila u javnom saobraćaju

 

ÖAMTC organizuje u Beču besplatne kurseve vožnje bicikla za žene

Friday Nightskating: Noćna parada biciklista u Beču

*Dozvoljeno je preuzimanje teksta ili delova teksta, ali uz obavezno navođenje izvora i obavezno postavljanje linka ka portalu www.dijaspora.tv

Prijava za Newsletter

Prijavite se na našu Newsletter adresu i budite u toku sa značajnim temama i dešavanjima u dijaspori

Prijava