Centar Beča mogao bi uskoro postati zona bez automobila

19.06.2020

Centar Beča uskoro bi mogao postati zona bez automobila za sve osim za građane koji stanuju u prvom okrugu, javni prevoz i taksije.

(c) pixabay.com

Centar Beča, tačnije prvi gradski okrug Innere Stadt, velikim delom bi mogao postati zona bez automobila, što bi predstavljalo značajan iskorak po pitanju ekološki prihvatljive mobilnosti. U sredu, 17.juna 2020. godine, prve pojedinosti ovog novog koncepta su javnosti predstavili  zamenica gradonačelnika Beča Birgit Hebein, predsednik opštine prvog bezirka gradskog Markus Figl. Ubuduće  bi pristup prvom okrugu bio zabranjen za sva motorna vozila, a to uključuje i motorcikle i mopede, što bi bilo označeno odgovarajućim saobraćajnim znakovima.

Takođe bi postojalo i nekoliko izuzetaka. Zabrana se, između ostalog, ne bi odnosila na građane koji stanuju u prvom okrugu koji predstavlja centar Beča ili na građane koji u ovoj oblasti  imaju  garažno mesto. Zabrana ne bi važila i za javni prevoz, taksije, hitne i socijalne službe, dostavljače, osobe s invaliditetom ili za one koji na radno mesto putuju u vreme kada se sredstva javnog prevoza ne saobraćaju, na primer  policajaci  i doktori. Beč bi tako mogao postati prva metropola u nemačkom govornom području koja bi velikim delom oslobodila centar grada od automobila.

U prvom bečkom okrugu stanuje više od 16.000 ljudi, a u centar Beča svakodnevno uđe oko 50.000 automobila. Ovom merom promet bi se trebao smanjiti za do 30 posto, najavljuje iz gradske uprave.

U prvom bečkom okrugu se već dve godine radi na razvoju ovog koncepta i dosad su održane brojne rasprave na ovu temu. Posle ovog dogovora s zamenicom gradonačelnika usledi će dalja razrada ideje. Figl naglašava da je brza realizacija ovog projekta veoma važna, ali  smatra da je pre svega potrebno pronaći rešenje kojim bi bio zadovoljan što veći broj građana. Međutim, zamenica gradonačelnika Birgit Hebein najavila je da bi centar Beča mogao dobiti ovaj koncept  još pre izbora u Beču koji će se održati 11.oktobra ove godine.

 

Zelene oaze za rashlađivanje

Letnje vrućine sve su bliže, a Beč kao jedan od gradova u Evropi koji je pogođen klimatskom krizom, očekuje i ove godine veliki broj vrućih dana. Stoga će od 22. juna do 20. septembra 2020. godine 18 ulica u Beču biti pretvoreno u privremene zelene oaze, dok će se kod četiri ulice dugoročno promeniti namena.

 

PROČITAJTE I NAJNOVIJE VESTI – NASLOVNA OVDE

 

NOVO U AUSTRIJI! Onlajn knjižara! Više od 40.000 naslova na srpskom jeziku! Kliknite na baner ispod i uplovite u carstvo knjiga!

 

 

PROČITAJTE JOŠ I OVO: 

Beč je izabran za najzeleniji grad na svetu

Donauinselfest sa programom od 80 dana

 

Solarni paneli: U Beču veliko interesovanje za vaučere

*Dozvoljeno je preuzimanje teksta ili delova teksta, ali uz obavezno navođenje izvora i obavezno postavljanje linka ka portalu www.dijaspora.tv

Prijava za Newsletter

Prijavite se na našu Newsletter adresu i budite u toku sa značajnim temama i dešavanjima u dijaspori

Prijava