Donauinselfest sa programom od 80 dana

06.06.2020

Bečki muzički festival na Dunavskom ostrvu, Donauinselfest, poznat kao najveći muzički festival na otvorenom i besplatnim ulazom, ove godine održaće se u izmenjenom izdanju. Ove godine bi se mogao uvrstiti i među najduže festivale, s obzirom na to da će trajati 80 dana.

Donauinselfest 2019 (c) Foto: Alexander Mueller.

Bečki Donauinselfest, najveći open air festival u Europi, ove godine se zbog pandemije korona virusa neće održati u svom velikom trodnevnom izdanju. Umesto toga, organizatori su najavili letnu turneju pod sloganom „Celi Beč“ u sklopu koje će od 1. jula do 18. septembra 2020. godine, širom  Beča nastupati stotinjak izvođača. Finale manifestacije zakazano je za 19. i 20. septembra  na Dunavskom ostrvu, ali u skladu sa trenutnim sigurnosnim merama za samo samo za 1.250 posetilaca.

Tokom 80 dana, koliko će Donauinselfest trajati, u 23. bečka okruga održaće se čak 240 takozvanih „pop-up“ koncerata. Open air pozornica nalaziće se na autobusu koji će se zaustavljati na ulicama, trgovima, parkovima širom  Beča. Imena izvođača, koji će ovaj put biti isključivo iz Austrije, biće objavljena prvog dana festivala 1. jula, a rute i lokacije tek neposredno pre koncerta. Na taj način organizatori žele da spreče okupljanje velikog broja ljudi.

„Donauinselfest  je svojoj publici, mnogim austrijskim umetnicima i bečkim kompanijama jednostavno suviše značajan bi ga otkazali za ovu godinu. Donauinselfest se smatra partnerom bečke umetničke, kulturne i event industrije koja je trenutno izuzetno pogođena krizom“, objasnila je članica bečke gradske skupštine, Barbara Novak (SPÖ).

Finalni vikend 19. i 20. septembra donosi tri spektakla na Dunavskom ostrvu. U subotu uveče predviđen je koncertni doživljaj za sve generacije, dok u nedelju ujutro slede šlageri i narodna muzika. U  večernjim satima posetioce očekuju nastupi zvezda austrijske scene. Za koncerte na Dunavskom ostrvu, gde će broj posetioca biti ograničen, ulaznice će se deliti besplatno tokom leta.

Dodatne informacije na zvaničnoj stranici festivala Donauinselfest. 
Facebook događaj Donauinselfest 2020

Donauinselfest 2019 (c) Foto: Alexander Mueller.

 

Istorija ovog festivala počinje  još 1984. godine kada je osmišljen kao mali festival za porodice. Donauinselfest se tokom godina pretvorio u najveći festival u Evropi na otvorenom i time postao jedan od najvažnijih datuma u kalendaru događanja i identiteta grada Beča. Glavni organizator ove manifestacije je Socijaldemokratska Partija grada Beča ( SPÖ Wien).

Inače, Dunavsko ostrvo u Beču, osim što štiti grad od poplava, ono je i omiljeno izletište Bečlija, mesto za rekreaciju ali i kupalište sa 42 km plaža.

(c) PID

 

PROČITAJTE I NAJNOVIJE VESTI – NASLOVNA OVDE

 

NOVO U AUSTRIJI! Onlajn knjižara! Više od 40.000 naslova na srpskom jeziku! Kliknite na baner ispod i uplovite u carstvo knjiga!

 

 

PROČITAJTE JOŠ I OVO: 

 

Donauinselfest: Najveći muzički festival na Dunavskom ostrvu u Beču

 

Bečka atrakcija: Šetnja kroz bečke vinograde i degustacija vina

Izlet: Iz Beča brodom do Nacionalnog parka Donau-Auen

*Dozvoljeno je preuzimanje teksta ili delova teksta, ali uz obavezno navođenje izvora i obavezno postavljanje linka ka portalu www.dijaspora.tv

Prijava za Newsletter

Prijavite se na našu Newsletter adresu i budite u toku sa značajnim temama i dešavanjima u dijaspori

Prijava